Д-р Дариткова: Търсим решение за запазването на детската кардиология

07 Feb, 2018

Националната кардиологична болница алармира, че до края на март Детската кардиохирургия и кардиология ще затворят врати, ако не се осигурят средства за назначаване на 20 медицински сестри. Болницата предлага комплексно модерно лечение за деца със сърдечни малформации. Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова се ангажира проблемите, свързани с живота на най-малките пациенти да се разрешат до края на следващия месец.

Над един милион деца в света се раждат с вродени сърдечни малформации, като до 30 на сто от тях се нуждаят от операция до края на първата година. У нас децата, родени със сърдечни малформации, са около 540 деца годишно, като 300 от тях до навършване на една година трябва да се оперират, предаде БНР.

Председателят на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова се ангажира да постави въпроса с липсата на средства за по-добро заплащане на медицинските сестри:

Добрата медицинска грижа е в тежък дисонанс с това, което определя като правила пътечната медицина – начинът, по който се заплащат дейностите по клинични пътеки и начините, по които е структурирана в момента медицинската помощ по отношение на детското здравеопазване.

Обещавам да се търсят решения на всички въпроси, поставени тук. Имам уверението, че още утре ще имаме в писмен вид предоставени до всички институции, включително и до комисията по здравеопазване, конкретни предложения, които могат да помогнат за работата на Националната кардиологична болница. 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура