Кметът на Смолян: За мен беше чест да присъствам на откриването на Желязната църква

08 Jan, 2018

За мен беше чест да присъствам на откриването на ремонтираната българска православна църква „Свети Стефан”, сподели Николай Мелемов в социалните мрежи. Той бе в Истанбул по покана на Васил Лязе-председател на Фондацията на Българската православна църква в Турция и Нейно Превъзходителство Надежда Нейнски- посланик на България в Турция. На официалната церемония в Истанбул присъстваха министър-председателят на България – Бойко Борисов, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, премиерът на турската страна Бинали Йълдъръм, заедно с кмета на Истанбул Мевлют Уйсал, Вселенският патриарх Вартоломей Първи, българският патриарх Неофит и главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи.
Възстановяването на храма „Св. Стефан“ в Истанбул е прекрасно доказателство за добросъседските отношения между България и Турция. Знак на взаимно уважение и желание за мир и разбирателство на различните религии. Християни и мюсюлмани заедно откриваха единствената по рода си православна желязна църква, която е символ на добросъседство и толерантност.
В двора на „Свети Стефан“ са погребани българските църковни дейци Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Мелетий Велешки и Паисий Пловдивски.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура