Мелемов: Общинският съвет oтхвърля без мотиви предложенията за продажба на общински имоти

01 Sep, 2017

Уважаеми съграждани,
Позволявам си да окачествя като абсурдни гласувания в Общинския съвет от последните няколко заседания, с които без никакви аргументи се отхвърлят предложенията за продажби на общински имоти. От тях община Смолян няма потребност. В същото време тя има остра нужда от свеж финансов ресурс за реализиране на определени идеи.
Ще посоча само няколко отказа на мои предложения за продажба на имоти – т. нар. сграда „Журналиста“, имот до читалище „Христо Ботев“, младежкия дом.
За някои от тях е нужна много сериозна инвестиция в рехабилитация и поддръжка, която общината не може да си позволи.
Като цяло смятам, че общината трябва да се освобождава от имоти, които са й в тежест. В същото време има инвестиционен интерес и биха се разкрили работни места.
Само да отбележа, че имотите, за които става въпрос, се предлагат за продажба чрез търг с тайно наддаване. Ако действително те биха могли да се продадат на по-висока цена, каквото предложение имаше днес, това ще си проличи по търговете.
Но за тези имоти в Общинския съвет няма дискусия и силни аргументи, които да чуеш и да се замислиш дали не бъркаш. Просто се гласува „против“. Сякаш е на инат – да няма приходи и да не се случват хубави неща за Смолян.
Как иначе бих могъл да го разбирам!? А и трябва ли да оставим тези сгради да се разрушат, заради бездействие, когато някой може да им стане добър стопанин, готов да плати определена сума, от която общината има потребност.
Споделям тези неща, защото ми се иска да чуя повече мнения. Аз не смятам, че винаги съм прав, но пък съм убеден, че за тези проблеми трябва да се говори. Все пак това не е моя собственост, а на живущите в община Смолян. Мъдрите римляни са казали, че в спора се ражда истината. Иска ми се повече хора да си кажат мнението, дори да не съответства на моето.
Нека отбележа, че коалицията КРОС и БСП за такива предложения гласуват или „против“, или „въздържал се“. Но дълбоко се съмнявам, че тези откази са свързани с общи идейни или партийни тези на опозицията.
Всеки, който поне малко следи работата на Общинския съвет, може да си отговори на въпроса защо е така и дали не се разиграва някакъв театър на абсурда.
Не ми позволиха също да проведа процедура за отдаване под наем на паркинга пред х. „Студенец“ на Пампорово. Отново без мотив. Това чий проблем решава!? Не на общината със сигурност.
За себе си и екипа ми категорично заявявам, че провеждаме политика, която съответства на очакванията на хората, която не увеличава задълженията на общината ни и е в полза на гражданите.

 

Николай Мелемов

Кмет на Община Смолян

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура