“Данъчен и митнически контрол” е най-търсената специалност във ВСУ – Филиал Смолян

01 Sep, 2017

“Данъчен и митнически контрол” е най-предпочитаната магистърска специалност във Филиал Смолян на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. Това съобщиха от ръководството на Университета на пресконференция днес, представяйки новата програма. Представители на Агенция “Митници” и ДАНС са сред лекторите на бъдещите митнически експерти, информира БТА.

Над 100 студенти са записани във втория випуск на магистърската програма, а повишен интерес към митническата тема показват и кандидати от района на Свиленград. Лекциите на студентите от Филиала започват утре, като в програмата са включени и обучения на терен с посещения на митници и данъчни офиси.
Разкриването на специалност “Данъчен и митнически контрол” е част от ангажимента на ВСУ за предлагане на актуални учебни програми, заявиха от ръководството на Университета. Самата програма за обучение е динамична и отворена за обновяване с най-новите тенденции в тази сфера. Като пример се посочва, че предстои да бъде включен в учебната материя въпросът за новите методи за пране на пари. Най-големите престъпления могат да станат именно чрез новите виртуални валути /като биткойн/, коментира проф. Анна Недялкова, президент на ВСУ “Черноризец Храбър”. В Университета има защитени 3 дисертации по темите на финансовото разузнаване, изпирането на “мръсни пари” и тероризма. Във ВСУ поставихме на академични основи изследването на противодействие на изпирането на “мръсни пари”, допълни проф. Петър Христов, декан на Юридическия факултет.

Сред привлекателните за студенти специалности във Филиал Смолян и през тази учебна година остават “Защита на националната сигурност”, “Строителство на сгради и съоръжения”, “Публична администрация и мениджмънт”.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура