Родопчанин върти бизнес за 250 млн. долара в САЩ

26 Aug, 2017

Резултатът от многогодишния труд в Америка на родопчанина Павел Вълнев, тръгнал за Чикаго с един куфар е: Компания по логистика, 600 тира, автомобилен сервиз, хранителни магазини, цех за месопреработка, издател на вестник и собственик на телевизия BiT – бизнес оценен на 250 милиона долара. За него работят около 700 души. Зад океана Павел създава семейство. С него също живеят родителите му. Голяма част от братовчеди, роднини и приятели са също на американска земя.

„Преди 10 години отидох в САЩ само с една чанта дрехи и и си казах: или ще стана богат, или ще се върна с каквото съм дошъл.” Така започва разказът на милионера Павел Вълнев.

 

 

 

Павел Вълнев е поредния пример за сбъднатата американската мечта. Родени са в провинциалния родопски град Доспат. Средното си образование завършва в Смолян.
Павел от дете е любител на камионите, така постепенно в главата му се заражда бизнес-план. Тамошните шофьори му споделят, че работят по 4 месеца и после почиват, тъй като от курсовете печелят добри пари. Така Павел си вади книжка за професионален шофьор и си намира работа.

Три месеца по-късно, с помощта на друг българин,  успява да си купят свой камион. До края на първата година като шофьор успява да купи три камиона. Проблем в началото било, че нямали така важната за САЩ кредитна история в банките. “За разлика оттук, където много бизнесмени се оплакват, че банките почти нищо не дават, там банките са благосклонни, стига да си бил точен преди това”, отбелязва Павел. През 2005 г. основава своя компания и купува още три тира.  Най-големите печалби прави по време на финансовата криза. След масовите фалити се отварят свободни пазарни ниши, които Вълнев заема. Поема курсовете на затворените фирми, инвестира в още 40 камиона, заради което всички го смятат за луд. Формулата обаче се оказва успешна и днес има 600 камиона. Компанията му работи и като дилър на камиони като продава по около 100 бройки годишно. В момента Вълнев е собственик на телевизия BIT и издава безплатния български седмичник “BG Voice”. В интервюта за местни медии заявява, че вижда пазарна ниша в емигрантските медии и ги възприема като дългосрочна инвестиция.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура