Хиляди се стекоха за последно сбогом с големия шампион Величко Чолаков

22 Aug, 2017

Хиляди се стекоха в Спортната зала в Смолян за последно сбогом със големия шампион Величко Чолаков. Хора от цял свят дойдоха с венци и цветя, за да се сбогуват с Железния.

Щангистът издъхна внезапно и потресе Смолян. Две общини, на които е почетен гражданин – Смолян и Неделино, са обявили днес ден на траур в памет на Чолаков. Националният флаг е спуснат наполовина,а пред Община Смолян е спуснато черно знаме .

Пред ковчега на Чолаков бяха подредени медалите му, а на видеостена в Спортна зала е образът на Величко с посланието: “Почивай в мир, шампионе!”
Семейството му, както и съотборниците му в щангите, негови приятели и близки, много смолянчани и много тежкоатлети пристигнаха, за да се сбогуват с Величко.
В памет на олимпийския шампион кметът на Смолян Николай Мелемов предлага Спортната зала да носи името на Величко Чолаков.

„Това е голяма загуба за нас, откъсна се голяма част от сърцето ми“, коментира през сълзи Костадин Грозданов, който е първия личен треньор на Железния .

Загубихме едно от най-емблематичните имена в нашия спорт. Един голям приятел. Невероятен човек. Ненапразно той се казва Величко, той си е велик, сподели пред БНР Златан Ванев – треньор на Величко Чолаков в Азербайджан.

Той беше всичко тук. Той направи клуб, събра деца. Не мога да повярвам. Не искам. Добряк, душа човек. Той ще си остане Величко, сподели Милка Манева, която заедно с Величко Чолаков работи за развитието на вдигането на тежести в Смолян.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура