ГЕРБ – Смолян: БСП лъжат за еврофондовете

23 Jan, 2017

От БСП пуснаха поредната лъжаи манипулация, че след две години управление на ГЕРБ, България отново е изправена пред опасността от спиране на еврофондове, информира пресцентърът на ГЕРБ в Смолян.В съобщението се казва още:

Неслучайно г-жа Лъжа започва речта си  на заседание на Националния съвет на партията севрофондовете. Там ги боли най-много, защото знаят, че ГЕРБ сме силни в усвояването на европейските средства. Г-жа Лъжа я боли, защото знае, че резултатитена ГЕРБ в тази сфера са над 2 пъти по-добри от техните. В средата на 2009 г. бяха разплатени 1% от средствата, а в средата на 2016 – над 2.5%. Само за последните месеци вече са достигнали 7,5%. Това са фактите- резултатът е значително по-добър от средноевропейския. Имаме вече сключени договори за 36% от бюджета за България. Тоест над 1/3 от всичко, което имаме до края на 2020 г. В Европа всички държави, взети заедно, са успели да сключат договори за едва 17% от общия бюджет. Това означава, че служебното правителство и нито лев да не договори или разплати в следващите 2 месеца, пак ще има кой в Европа да гони България по резултат.

Лъжа е, че програма Околна среда е застрашена от спиране. Ако г-жа Корнелия Нинова разбираше поне малко как работи ЕС, щеше да знае, че наказателните процедури нямат никаква връзка с еврофондовете. Това, което тя обаче много добре знае, е че тази програма е важна за общините и отсега плаши хората с резултатите от невежеството на БСП.

След двегодишно управление правителството на Бойко Борисов оставя системата на европейското финансиране в отлично състояние, без спрени еврофондове. Ако имаше какъвто и да е проблем, ЕК щеше да реагира, а нямаше да чака БСП да дойдат на власт. Европа вярва на ГЕРБ, защото знае какво може и вижда ясно какво постига. Утре, ако не се работи здраво и честно, може и да има проблем. В България може и да има хора, които ще повярват на Корнелия Нинова, но в Европа няма място за пазарлъци и обвинения – там или работиш и ти помагат, или лъжеш и те санкционират.

Лъжа е, че страната ни не е изпълнила 12 от 45-те предварителни условия, залегнали в Споразумението за партньорство за програмния период 2014-2020. Става дума всъщност за реформите, които сме поели ангажимент да изпълним. Предварителните условия, 45 на брой,  с които така гръмко ни плашат, са всъщност реформите, които сме обещали на Европа да изпълним и които вече са въведени. Вече сме докладвали като изпълнени 34 от тях, тоест те са напълно готови. Останалите 11 са изпълнени на 90% и остава само да бъдат финализирани и докладвани на ЕК. За това по правило България има срок до края на месец юни.Тоест работата е почти свършена, а докладването към Европа може да направи всяко правителство.

Европа не работи като БСП – със заплахи и всяване на ужас и страх. Когато спира парите, ги спира веднага и по всяко време.

През 2014 г., когато дори в ЕС не можеха да търпят безобразията на БСП, парите на България бяха спрени. Повече от година след като ГЕРБ не бе на власт. Само месец по-късно, когато правителството на Бойко Борисов демонстрира разбиране и воля да поправи техните грешки, плащанията бяха възстановени.

Парите от ЕС следват резултати, а не думи. Затова и традиционно БСП не може да ги управлява, от което страдат всички български граждани.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура