4 случая на хепатит А в Чепеларе

23 Jan, 2017

В Чепеларе са констатирани 4 случая на заболяване от хепатит А. Здравните органи определят случаите като единични и засега няма основание да се говори за епидемия. Съветите са за спазване на личен хигиенен режим и дезинфекция.Община Чепеларе предприе следните мерки:

  • Уведомена е Регионалната здравна инспекция;
  • Извършени са контролни тестове на учениците, които са били в контакт със заболелите от вируса;
  • В образователните институции се извършват засилени мерки по хигиена и дезинфекция.

 

Хепатит е неспецифичен термин, използван, за да се обозначи възпаление на черния дроб. Причинителите на хепатит могат да бъдат различни, например вирусен, паразитен, наркотичен, алкохолен или неспецифичен. Най-често се причинява от вируси. Трите често срещани форми са хепатит А, B и C.Първите клинични проявления на острата фаза на хепатит, варират от асимптоматични (без видими белези) до силна умора, пожълтяване на кожата и/или очите (оттук името жълтеница), гадене, повръщане, виене на свят или диария.

Хепатит A— по-рано наричан инфекциозен хепатит или жълтеница, предава се чрез заразена храна, вода или къпане в басейни. Хепатит А се предава по въздушно-капков и чревен път. Острата фаза обикновено продължава от 4 до 6 седмици със или без жълтеница, умора и увеличен черен дроб. През тази фаза у лицата с Човешки Имунодефицитен Вирус обикновено се наблюдава значително спадане на броя на Т-клетките, който се възстановява до 6-12 седмици след инфекцията. се изчиства от тялото обикновено след 6 седмици. Обикновено са необходими месеци за възстановяване от остър хепатит.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура