Представители на гражданското общество в област Смолян подкрепиха „Аз раста патриот”

01 Sep, 2016

DSCN5555Представители на структури на гражданското общество в област Смолян подкрепиха конкурса „Аз раста патриот”, който се провежда под егидата на областния управител Недялко Славов .

На срещата, проведена днес, заместник-областният управител Андриян Петров запозна Златка Николова – изпълнителен директор на Асоциация на родопските общини, Стоянка Люнчева – председател на УС на Сдружение с нестопанска цел „Нови хоризонти” и Лидия Арсова – председател на УС на Фондация „Родопски ценности” с основната цел на инициативата, а именно все повече млади хора да почитат фолклора, с гордост да носят българска носия, да ценят обичаите и традициите на българския народ.

Госпожа Люнчева  отбеляза, че по повод Европейските дни на наследството – 2016, от РИМ „Стою Шишков“ – Смолян и ЕИЦ „Европа Директно“ – Смолян със съдействието на Клуб „Приятели на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян се организира ревю-спектакъл „Магията на традиционната родопска носия”, за който може да се получи информация от фейсбук страниците: www.facebook.com/EDSmolyan/ и www.facebook.com/museum.smolyan/, и на телефони: 0301/65753 и 0301/81433.

Във връзка с това заместник-областният управител Андриян Петров предложи да бъдат свързани инициативите, тъй като те взаимно се надграждат и имат обща цел – популяризиране на народната носия, на родопския дух и българщината сред младите хора. Той посочи, че церемонията по награждаването на отличените в конкурса „Аз раста патриот” може да протече съвместно с ревю-спектакъла, като по този начин събитието ще придобие по-голяма мащабност, което ще спомогне за постигане на целите. Идеята беше приета позитивно и всички участници в срещата бяха съгласни с Петров, че когато има диалог и съдействие между структури на гражданското общество и представители на местната и държавна власт, могат да се реализират много повече обществено-полезни инициативи.

В края на срещата Златка Николова, Лидия Арсова и Стоянка Люнчева декларираха официално подкрепата на неправителствените структури, които представляват, за конкурса „Аз раста патриот”. Заместник-областният управител Андриян Петров отбеляза, че в негово лице и в лицето на областния управител Недялко Славов структурите на гражданското общество имат пълна подкрепа за всяка добра идея, която ще спомогне за подобряване живота на хората в региона и популяризиране на българската култура и родопските традиции.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура