Десислава Танева в Смолян: Държавните горски предприятия ще обявяват процедура за изкупуване на гори

14 Jul, 2016

22От понеделник всички Държавни горски предприятия в страната ще обявят процедура за изкупуване на дребни горски територии, съобщи пред журналисти в Смолян министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде БТА. По думите й подобна процедура се прави за първи път, а целта е комасиране на горските територии и тяхното охраняване. Министър Танева и нейният заместник доц. Георги Костов присъстваха в Смолян на церемонията за откриване на новата сграда на Южноцентралното държавно предприятие.
Процедурата за изкупуване ще се отнася за горски територии до 5 хектара, които не са били предмет на замяна и са собственост на физически лица. Именно този тип дебни горски имоти според земеделския министър са горските територии, върху които най-често се провеждат незаконни голи сечи и се нарушават правилата за управление на горите. Тези собственици нямат възможността нито да охраняват териториите, нито да ги експлоатират съгласно лесовъдската наука, допълни Десислава Танева. Според нея с процедурата по изкупуване се цели да се комасират териториите и да се охраняват и стопанисват така, както трябва. За изкупуването е заделен бюжет от близо 700 000 лв.
Изготвените правила за изкупуване вече са публикувани на интернет сайта на МЗХ. Всеки собственик ще може да предложи цена, след което ще има предварително класиране. С предимство при класирането ще се ползват по-малките имоти, които са до 2 хектара и тези, които са в съседство с държана гора. След отчитане на тези условия, ще има значение и цената.
Резултатите на всички горски предприятия към края на полугодието показват според оперативни данни 10 процента увеличение на приходите, 30 на сто ръст на финансовия резултат и над 10 процента увеличение при залесяването в сравнение с данните за същия период на 2015 г., отчете земеделският министър.Оперативния финансов резултат на горските предприятия към полугодието е 6.3 млн. лв., посочи Десислава Танева.Министърът на земеделието и храните откри в Смолян новата сграда на Южноцентралното държавно предприятие. Имотът е в центъра на Смолян, след като досега ЮЦДП се помещаваше в сграда в Пампорово. Предприятието се нанася в новопостроено здание, от което е придобило 90 процента на стойност 1.6 млн. лв.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура