Смолянчани почетоха 140 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата

02 Jun, 2016

02062016 (7)Смолянчани почетоха 140 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Кметът Николай Мелемов и секретарят Момчил Николов поднесоха венец на паметника –костница на връх „ Средногорец”. Градоначалникът се поклони пред паметта на войните от 21- ви Средногорски полк и легендарният им пълководец полк.Владимир Серафимов, които на щикове донесоха жадуваната свобода за Родопите. В памет на героите бяха запалени и свещи за упокой на душите им.02062016 (4)

Тържественото честване на Деня на Ботев се състоя на Стария център в областния град пред паметника на великия революционер и започна с Почетен караул от 101-ви Алпийски батальон в Смолян. Тържествено слово произнесе председателят на СБП в Смолян и на КДК Светозар Казанджиев. „Пак е 2 юни, а за нас българите това е ден на национална скръб и на национална гордост. Ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. От 1948 година насам, точно по обяд, когато обикновено коленичим пред хляба, сирените ни заставят да коленичим пред жертвените олтари, да искаме прошка от героите за всичко, което те са преследвали и в последствие ние сме изоставили”, посочи в словото си известният писател и журналист.
Патриотични песни изпя смесеният хор „Евридика” към читалище „Христо Ботев”. Прозвучаха и безсмъртните Ботеви стихотворения. На тържественото честване присъстваха зам.-областният управител Адриан Петров, председателят на Общинския съвет Славка Каменова, секретарят на община Смолян Момчил Николов, общински съветници и др.
Венци и цветя от различни институции, партийни структури и граждани бяха поднесени пред бюст-паметника на Ботев. На тържеството присъстваха много ученици и млади хора, които обсипаха с цветя паметника на Ботев .

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура