Отворено писмо на сдружение “Родопски хайдути”

13 May, 2016

99

В отворено писмо сдружение ” Родопски хайдути” питат: От кога Магдалена Заимова е Медиха и дали турският език ще стане роден за българите мохамедани ?

„Където и да се говори нашият гласов фланг – турският език – това място за нас е нашата Родина „ заяви заместник председателя по външнополитическите въпроси на Партията на националистическото действие Едип Семих Ялчък при учредяването на политическа партия ДОСТ на 10 –ти април в НДК.  По темата се изписа много, но и много бе премълчано. Наистина български политици са правили подобни изказвания по отношение на българските задгранични общности. Но да си зададем въпроса знаят ли българите мохамедани турски език ? Отговорът на този въпрос е категоричен – не ! Въпреки това,  някои политици от южната ни съседка имат огромното желание това да се промени . От цялостното поведение и множеството публични изказвания на г-жа Магдалена Заимова , все повече се избистря истинската същност на подетите „безобидни“ инициативи . А именно неистовия стремеж българите мохамедани да научат турски език и заедно с религиозния фактор, по аналог на събратята ни в северна Гърция, да се причислят към турската общност . По пътя на логиката въпросната госпожа бе сред учредителите на ДОСТ. Интересен е фактът, че  не става дума за изучаване на турски език, в което няма нищо лошо и нередно , а за говорене.За тази цел от години г-жа Заимова  организира курсове , безплатни за участниците , но щедро финансирани от турски организации . Много от хората в гр.Смолян се питат , от къде и защо се финансира лъскавия офис, с който разполага представляваната от нея организация и тя в частност ? Доскоро във въпросното помещение се провеждаха курсове за възрастни, но успех нямаше . От друга страна , тези участници получихабезплатна екскурзия в Турция . Както наскоро стана ясно от публикация във вестник „Отзвук“  г-жа Заимова вече се е насочила върху нищо не подозиращите деца на Родопите . Този път по програма „Мевляна“ . Явно мисията и е насочена вече конкретно към гр.Смолян , следвайки логиката на зам.председателя на партията на турските националисти Едип СемихЯлчък. Като отговорни и будни граждани ние искаме да разберем истината за проекта „Мевляна“? И дали на поредната безплатна екскурзия в Турция, на децата няма да бъде „пояснявано“ , че техния майчин език е друг, различен от българския !?

Бих желал г-жа Заимова да попита съселяните си от с.Мугла кога в тяхното село се е говорило на турски език ?  И отговора ще бъде  ясен – никога !

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура