Д-р Даниела Дариткова в жури на конно състезание в Момчиловци

19 Mar, 2016

P3190204Народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова бе в журито на провеждащото се днес в Момчиловци конно състезание, посветено на Тодоровден.

Празникът доведе в селото гости от целия район и коне със своите стопани от околните села.

Преди това на площада с кръшни танци се изявиха децата от местното ОДЗ „Изворче“ и младежкия състав „Хоп-троп“.

Кушията бе благословена от местния отец, а конете и техните ездачи пристигнаха с иконата на св. Тодор. Състезанията бяха най-разнообразни – за най-голям и красив кон, за най-бърз и най-силен кон, за най-атрактивен ездач, за най-силен коняр. Другото състезание бе за най-красива мъжка, женска и детска носия.

P3190193 (1)В селото днес гостува и единственото в страната пътуващо читалище „Бащино огнище“, което по нов и различен начин представя експозиция на българската войнска чест.

P3190185„Този празник е една прекрасна традиция, която ни събира и ни сплотява. В спазването на българските обичаи трябва да търсим това, което ни прави единна нация и ни води напред през вековете. Аз вярвам, че Момчиловци е мястото, където се вижда истинското лице на България и благодаря на всички, които в годините допринасят за запазването на тази традиция“, заяви от сцената д-р Даниела Дариткова. По думите й всички, които изучават тайните на родопското дълголетие, ще се убедят, че не само хубавата планина, чистият въздух и храната допринасят за него, а дълголетието се корени в родопското сърце и в родопските души, „защото те са отворени за доброто, за традициите, за обичта към хората и към всичко, което планината във времето ни е научила, че е важно, за да може да вървим напред като нация, като българи“.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура