Д-р Даниела Дариткова: Пръстовият идентификатор все още създава огромно напрежение

17 Mar, 2016

11Има законодателни решения, които налагат да се прецизират наредби и норми, влезнали вече в решения, но не намерили практическа реализация, каза председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова пред БНР и уточни:Решението на Конституционния съд, което отмени разделянето на пакетите и тази алинея от закона, която го регламентира. Законът не предвижда правен вакуум, а напротив – в тази ситуация се връща действието на старата разпоредба и в тази връзка министърът на здравеопазването прави нова наредба за пакета дейности, който е основен. Тази наредба е на етап обществено обсъждане. Същото касае и решението на Надзорния съвет и управителя да предложи решения за попълване на рамковия договор за 2016 година с тези нормативни решения, които отсъстват от рамковия договор за 2015 година. Това се налага в следствие на събора на БЛС да не участва в подписването на рамков договор.

С днешното заседание на парламентарната здравна комисия се цели да се даде максимална гласност на съдържанието на нормативните решения, които са на ход, каза още Дариткова.

Всичките тези спорове и разговори не касаят медицинското обслужване, което ще продължи по същите механизми, както и в 2015 година, както и в тези месеци, подчерта Дариткова. Тя добави още, че се цели подобряване на условията, при които пациентите получават медицинска помощ и услуги, както и условията, при които работят лекарите. Според нея в никакъв случай няма да бъде компрометирана медицинската помощ за здравноосигурените лица и след 1 април 2016 година.

Сериозни притестенения обаче предизвиква националната листа на чакащите, която трябва да изработи Националната здравноосигурителна каса, коментира д-р Дариткова и добави:

Хвърлянето на усилията в една посока на Национална листа на чакащите ще отнеме сили и енергия, а от друга страна, това крие своите рискове от едно национално оповестяване на диагнозите на различни пациенти. Моят въпрос днес ще бъде – как конфиденциалността по отношение на медицинското обслужване ще бъде гарантирана, защото аз съм сигурна, че има пациенти, на които не би им се искало да фигурират в някакъв такъв документ, за да е ясно от какво и къде ще се лекуват.

Според нея пръстовият идентификатор все още създава огромно напрежение:

Това не е притеснение по отношение на контрола. Аз съм сигурна, че всеки лекар, който съвестно изпълнява своите задължения, държи на контрола, затова, щото недобросъвестните да бъдат спрени в техните действия. Но, ако създадем затруднения на пациентите, особено в моменти на спешност, когато по-скоро трябва да се реагира, съобразно медицинската необходимост, а не за това трябва ли или не да се отчете пациентът като такъв в Касата, може да създаде редица проблеми. Аз отново ще искам днес целия анализ на необходимостта от въвеждането на именно такъв електронен идентификатор, а не на някакъв друг.

На заседание на парламентарната здравна комисия депутатите ще изслушат председателя на Надзорния съвет и управителя на Касата, както и министъра на здравеопазването по повод рамковия договор за тази година и наредбата за определяне на основния пакет от здравни дейности.

 Интервю на Борислава Борисова/БНР/
Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура