Недялко Славов: Над 43 км пътища са рехабилитирани през годината в област Смолян

16 Dec, 2015

22Над 43 км пътища в област Смолян са рехабилитирани през тази година, което е близо 9 процента от републиканската пътна мрежа в региона, информира на пресконференция областният управител на Смолян Недялко Славов. „2015 година за нас беше съдържателна и успешна”, така областният управител оцени първата година от мандата си пред представителите на местни и национални медии по време на пресконференцията по повод на годишния отчет за дейността. „Считам, че за тази една година, нито за момент не се отклоних от приоритетите, които поставих при встъпването си в длъжност, не отстъпих нито за миг от принципите, които декларирах, че ще следвам. През изминалата година работихме много и съм удовлетворен, че интереса на Смолянска област е максимално защитен в новите проекти, които предстои да се реализират през втория финансов период. Смятам, че не скъсах връзката си с хората. Успяхме да поставим проблемите на областта на най-високо ниво. Считам, че вниманието на правителството към региона е сериозно. Нито миг не загубих в реваншизъм и да пилея енергия назад, търсейки грешките на моите предшественица. Мисля, че водя умерена, балансирана политика, в която присъства равностойно отношение към всеки един, независимо от пол, възраст, религия или социален статус.” Славов добави също така, че винаги се е стремял да избягва конфликтите, независимо от какъв характер са, въпреки, че многократно през изминалата година са правени опити за конфронтация спрямо него или въвличане в безсмислени политически битки.

Областният управител представи пред журналистите кратък обзор за реализираните дейности в областта на пътната инфраструктура – с рехабилитацията на отсечките, включени в Лот 27 (Пампорово-Смолян, Стойките-Смолян и Рудозем-Смилян), с обща дължина 27км и на участъци от републиканската пътна мрежа „Мадан – Златоград” с обща дължина 16км, общата дължина на ремонтираните пътища през годината е около 45км или близо 9% от общата дължина на републиканската пътна мрежа в областта. В сферата на публичните инвестиции – беше подписан първият в страната договор за стопанисване, поддръжка и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, съгласно разпоредбите на Закона за водите, между Асоциацията по ВиК, чийто председател е областният управител, и „ВиК” ЕООД – Смолян. Възобновяването на строителството на язовир „Пловдивци”, същественият напредък по проекта за ГКПП „Рудозем-Ксанти”, успешното реализиране в област Смолян на Националната програма за Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, включването на област Смолян в целенасочени инвестиционна програма, целяща да преодолее изоставането на региона. Взаимодействието с държавната власт и международното сътрудничество, както и с местната власт и структурите на гражданското общество.

Заместник-областните управители представиха реализираното в ресорите, за които отговарят. Заместник-областният управител Зарко Маринов акцентира върху някои от постиженията в сферата на образованието – усилията, положени за издигане на образованието на по-високо професионално ниво, обвързването му с потребностите на местния бизнес, оказаното съдействие от страна на областния управител за продължаване обучението на студентите в Медицинския колеж. Постигнатото в сферата на здравеопазването – изготвеният вариант на Областна здравна карта на Смолян е приет без забележки, Надзорният съвет на НЗОК предостави допълнително 5000 броя направления за специалисти и клинични изследвания и 50 000лв за медико-диагностична дейност на РЗОК-Смолян за четвъртото тримесечие на 2015г. благодарение на оказаната подкрепа от страна на областния управител.

Заместник-областният управител Андриян Петров представи постигнатото в сферата на културата – възобновяването на фолклорния събор на Рожен, предстоящото създаване на Областен съвет за култура, който да подпомага творци и местни културни инициативи, участието във фолклорния фестивал в „Копривщица 2015”, подпомагане дейността на РДТ „Николай Хайтов”. Социални дейности – разкрити са 312 работни места в Смолянска област по проект „Подкрепа за заетост”, спасяването на социалния проект GIMMIE SHELTER.

След дискусия с журналистите, Областният управител закри пресконференцията, като пожела весели Коледни празници и ползотворна Нова 2016-та година.

Заместник-областният управител Зарко Маринов заяви, че след тази среща, поради политически причини, ще подаде оставка. Той благодари на областния управител : „През последната година за мен бе изключителна чест да бъда заместник на областния управител Недялко Славов – най-подготвеният за този пост досега, с изключителни качества и познания, визионер, който знае и следва приоритетите на област Смолян – транспортната инфраструктура и отварянето на ГКПП „Елидже”. През последните 15 години никой не е направил повече в тази област от г-н Славов. Пожелавам му да пререже най-очакваната от 25 година лента – тази на ГКПП „Елидже”.” След това Маринов благодари на колегите от Областна администрация Смолян и пожела на всички весели празници.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура