Готов е геоложкият доклад за изграждането на пилон Рожен

23 Jan, 2023

Готов е геоложкият доклад на терена, на който ще се извиси 111-метровият пилон “Рожен” за българското знаме в Родопите, съобщиха от Фондация “Наследство в бъдещето”.

Проучването е направено за да се изяснят инженерногеоложките и хидрогеоложките условия на терена от екип специалисти ръководен от професор д-р инж. Георги Франгов – председател на секция “Минно дело, геология и екология” в Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

През декември на мястото, в присъствието на представители на фондация „Наследство в бъдещето” и председателят и Симеон Караколев, бяха направени сондажи на дълбочина до 24 метра от теренната повърхност за вземане на земни и скални проби. Те са  изследвани в специализирана лаборатория за определяне на физико-механичните показатели.

На база резултатите фундирането на внушителния пилон ще е пилотно за да се осигури устойчивост на съоръжението. Стоманобетонните пилони ще са на дълбочина повече от 17 метра в здрава основа от мраморни скали (брекчи) .

”Отчитайки геоложкия строеж, състоянието и състава на почвите и стоящите стоманобетонни пилони ще гарантират стабилност на фундамента. Теренът е подходящ и от сеизмична гледна точка. След направата на строителния изкоп земната основа трябва да се приеме от инженер-геолог”, категоричен е професор д-р инж. Георги Франгов.

На база геоложкия доклад тази седмица започва цялостното финално проектиране на монумента на българското знаме. Внушителният пилон “Рожен” ще е с диаметри 3 метра при основата и 0,75 метра при върха.

Конструкцията ще е от 12 секции с дължина от 8 до 12 метра, а общото тегло на коничния стълб ще е 55 тона. Знамето с площ от 1 110 квадратни метра, издигнато на 111 метра и ще символизира територията на България от 111 000 квадратни километра.

В основата на новия Паметник на Обединението ще бъде вградена капсула на времето за период от 111 години и плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, с послания от 28-те административни области към бъдещите поколения.

Инициативата за изграждане на Пилон Рожен е на Фондация „Наследство в бъдещето“. За да се реализира мащабният проект тече дарителска кампания. Организаторите се надяват в нея да се включат българи от страната и чужбина и монумента на знамето да се изгради с обединените усилия и помощта на всички наши сънародници.

Националната дарителска кампания  „България заслужава!“ е под патронажа на президента на Република България Румен Радев и е подкрепена от видни общественици, творци, спортисти, учени, успешни представители на различни професии.

 

Снимки: Фондация “Наследство в бъдещето”

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура