Роженската обсерватория: Летните месеци са подходящи за наблюдение на метеори

09 Jul, 2024

Летните месеци са подходящо време за наблюдение на метеори от любителите астрономи. Няколко метеорни потока ще бъдат активни от края на юни до средата на август и при подходящи условия, наблюдението и фотографирането им не е трудна задача според специалистите, споделиха от Националната обсерватория на Рожен.

Метеори могат да се наблюдават най-добре от места, достатъчно отдалечени от нощните светлини на градовете, за да имаме тъмно небе.

За целта е най-подходящо да бъдем във високопланинска местност, в ясна и безлунна нощ, припомни за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при БАН и в катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Той е автор на традиционното издание на катедра “Астрономия” на СУ “Гид на любителя астроном”, в което се описват значимите астрономически явления през годината, придружени от напътствия за наблюдението им от любителите астрономи.

Последните часове на нощта срещу 27 юни са подходящо време за наблюдения на метеори от потока Юнски Боотиди. Потокът е интересен с бавните си ярки жълто-оранжеви метеори, каза Маркишки.

Активността на Юнски Боотиди по време на максимума варира в широки граници през различни години – от само няколко до над 100 метеора за час.

Но дори при ниска активност, неговите ярки и бавни метеори, навлизащи в земната атмосфера със скорост 18 километра в секунда, могат да се фотографират много по-успешно от бързите метеори на повечето други потоци през годината, отбеляза физикът.

Той припомни, че Юнски Боотиди се пораждат от метеорни роеве, отделящи се в космическото пространство от кометата 7P/Pons-Winnecke, която има орбитален период 6,4 години.

За последен път тази комета премина през своя перихелий (т.е. най-близо до Слънцето) на 27 май 2021 г., а следващият неин перихелий ще бъде на 25 август 2027 г.

При всяко нейно завръщане през централните части на Слънчевата система, тя обогатява пространството по протежение на своята орбита с нови роеве от космически частици, отделящи се от нея и формиращи кометната опашка, посочи специалистът.

Метеорният поток Юнски Боотиди е активен от 22 юни, а максимумът му тази година ще бъде на 27 юни, четвъртък, около 07:45 ч. българско време, каза физикът. „Тогава съзвездието Воловар, в което се намира т. нар. радиант на потока, ще клони към залез над западния хоризонт.

Сутринта на 27 юни Слънцето ще изгрее в 05:51 ч. за района на София, така че наблюдения ще са възможни допреди развиделяване – до около 04:30 ч.”, уточни Маркишки.

Той обаче обърна внимание, че по това време Луната ще бъде в съзвездието Водолей, във фаза два дни преди последна четвърт, което ще затруднява наблюденията.

По-късно през лятото ще могат да се наблюдават още няколко по-атрактивни метеорни потока, каза Маркишки и отличи Южни делта-Аквариди и

Алфа-Каприкорниди. „И двата потока имат максимуми в нощта срещу 30 юли. Те се наблюдават най-добре във втората половина на нощите около края на юли и в началото на август, а тогава нощите ще бъдат безлунни.

Общата им активност е около 30 метеора за час, като подобно на метеорите на Юнски Боотиди, те са бавни и ярки, особено тези на Алфа-Каприкорниди, каза той.

Маркишки припомни, че популярният метеорен поток Персеиди ще бъде активен от около 17 юли до 24 август. Неговият максимум тази година ще бъде на 12 август от около 16 ч. до 19 ч. българско време.

Тъй като това е през деня за нашите географски дължини, той съветва любителите да изберат най-близкото до максимума удобно време за наблюдение и предлага една от двете нощи на 11 срещу 12 или на 12 срещу 13 август.

„През първата половина на тези нощи обаче Луната ще бъде над хоризонта и ще създава светъл фон на небето, което принципно затруднява наблюденията.

Тъй като Персеиди се застъпва по време с Южни делта-Аквариди и Алфа-Каприкорниди, както и с още няколко по-слаби потока, практически всички те заедно допринасят за общата висока метеорна активност през летните безлунни нощи”, посочи Пенчо Маркишки.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура