Предстои смяна на водопровода и канализацията в Девин

08 Jul, 2024

Предстои подмяна на водопровода и канализацията в Девин, както и изграждането на колектор. Това обяви пред агенция “Фокус“ кметът на Девин Здравко Иванов.

“Финансирането на водния цикъл е по Плана за възстановяване и устойчивост, а общата му стойност е около 30 млн. лв. Възложител е предвидено да бъде ВиК-холдинга чрез местното ВиК-дружество в Смолян.

В момента текат процедури, обявени на инженеринг и за проектиране, и за строителство.

Надявам се есента да бъдат проектирани участъците, през които ще бъде сменен водопровода плюс колектора, който ще довежда отпадната вода до пречиствателната станция. Най-рано строителни дейности биха могли да започнат през май-юни следващата година и това е оптимистичния срок“, поясни Иванов.

Кметът уточни, че до 2026 година този проект трябва да бъде реализиран, което означава, че трябва доста ресурс на техника и работница да бъдат съсредоточени в Девин, за да се справят с късите срокове, които остават.

“6,5 км е водопровода, който е предвиден по предварителните проучвания, който ще бъде подменен. Ще бъде доизграден колектора, който частично е изграден, а сега ще се направи и останалата част. Стойността на проекта е около 30 млн. лв. – за пречиствателната станция е около 10 млн. лв., а за водопровода и канализацията е около 20 млн. лв.“, допълни кметът на Девин.

Иванов коментира, че това мащабно строителство очакват от доста време, тъй като са били пропуснати няколко възможности назад във времето.

“След подмяната на водопровода и изграждането на колектора, общината ще може да асфалтира, да направи паркови пространства и алеи в града. Така е редно – първо подземната инфраструктура и после дейностите на повърхността“, каза още Здравко Иванов

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура