19-метрова кула разкрива удивителна панорама край Могилица

08 Jul, 2024

Новата 19-метрова панорамна вишка “Лиса гора” край родопското село Могилица вече е официалното открита и привлича любители на природата, малки и големи приключенци, както и планинари от различни места.

Панорамната кула се намира на 1424 метра надморска височина. Дължина на хайкинг маршрута е около 4,5 километра, като денивелацията е 456 метра. Трудността на прехода е ниво 3 от 5.

Идеята за вишката започва през 2017 година, когато на младежите Аделин и Данаил им хрумва идеята да построят кула на някой връх край Могилица. Избират стратегическа локация между селата Могилица, Бориково и Арда…

7 години по-късно кулата е готова, а Туристическо дружество “Крепостта – Могилица” очаква панорамната вишка да стане любима атракция на туристите и посетителите по поречието на река Арда.

От кулата се разкрива чудесна планинска гледка във всяка посока към Родопите, Пирин и гръцката планина Фалакро.

На върха на кулата се вее българският флаг, а площадката е оборудвана с осветление и бинокъл за далечно наблюдение.

„Развитието на туризма е едно основно перо, което ще създаде условия за оставането на младите хора в Общината ни, ето защо е необходимо да намерим политическа воля това да се случва”, заяви заместник-кметът на Община Смолян Милен Журналов.

 

Снимки: Facebook

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура