Мащабно антитерористично учение в Смолян

21 Jun, 2024

На 20 юни 2024 г., след 18:00 на територията на област Смолян се проведе мащабно антитерористично учение, организирано от Областната дирекция на МВР – Смолян, в което участваха разположени сили от различни структури на МВР и държавни институции.

Целта на занятието беше да се провери готовността на силите и средствата за реагиране на терористична заплаха, както и да се подобри координацията и оперативното взаимодействие между различните държавни и местни органи и структури.

В тренировката взеха участие представители на ОДМВР – Смолян, РДГП – Смолян, РДПБЗН – Смолян, Военно формирование 28330 – Смолян, ДАНС, Прокуратурата, ЦСМП, Областната администрация и органите на местната власт и самоуправление.

Сценарият на учението предвиждаше симулирана атака от две въоръжени лица, които атакуват обект от критичната инфраструктура на територията на областта с лек автомобил, незаконно придобито огнестрелно оръжие и импровизирано взривно устройство.

Нападателите преодоляват физическите бариери и откриват огън по служителите на обекта. В резултат на нападението, на място има една жертва и един ранен служител. Останалите служители успяват да се укрият, а охранителят успява да отвърне на огъня и ранява един от нападателите, което принуждава втория нападател да избяга с автомобила.

Разиграването на тренировъчния сценарии предостави възможност за реално реагиране на силите за спешно реагиране, проверка на готовността им и усвояване на плана за противодействие на тероризма.

В края на тренировката беше направен задълбочен анализ на действията, като бяха извлечени добрите практики и отчетени пропуските.

На база на анализа ще бъдат дадени препоръки и предложения за подобряване на ефективността на реакциите при реални ситуации.

В заключение, учението показа висок професионализъм и отлична координация между участващите служби, което допринася за подобряване на готовността и ефективността при реални терористични заплахи.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура