Пампорово ще бъде домакин на конференция за здравен туризъм

17 Jun, 2024

Конференция на тема “Съвременен поглед върху климатолечението в община Чепеларе” ще се проведе от 4 до 6 юли 2024 г. в КК “Пампорово”. Форумът е посветен на 90-годишния юбилей на курорта.

Той се организира от община Чепеларе в партньорство с Български съюз по балнеология и СПА туризъм и “Пампорово” АД.

Целта на конференцията е да бъдат посочени и да се отличат възможностите на курортния комплекс „Пампорово” и региона в областта на климатолечението, както и да се даде нов и модерен поглед към дестинацията чрез задълбочено изследване по темата на хабилитирани лица от академичните среди и експерти от туристическия бранш от страната и чужбина.

Събитието се реализира с решение на членовете от Консултативния съвет по въпросите за туризма към община Чепеларе и е част от последователната политика на кмета Боран Хаджиев за развитието на дестинацията в областта на туризма, както и подкрепата към местния бизнес за реализиране на повече събития през четирите сезона на годината, използвайки ползотворно средствата от туристически данък да бъдат изразходвани за туризъм.

Форумът ще се проведе в зала “Родопи” 1 в хотел Перелик в КК „Пампорово” като официалното откриване ще се състои на 4 юли в 11 часа.

Д-р Татяна Ангелова ще разкрие традициите в климатолечението в Пампорово в стартиращия панел, в който Александра Цанкова ще запознае гостите с кратка история за създаването на комплекса като климатолечебен курорт и ще отбележи развитието на дестинацията в наши дни като модерно и развиващо се място за почивка и възстановяване.

„Приносът на интердисциплинарните екипи в процеса на здравна превенция, лечение, рехабилитация и поддържане на добро качество на живота в комбинация с климатолечение” е темата на Панел 2 с лектори от Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна.

Панелисти по темата ще бъдат проф. Тодорка Костадинова, проф. Гергана Ненова и д-р Магдалена Близнакова.

В Панел 3 ще бъде отделено специално внимание на темата “Климатолечението – ползи за деца, тийнейджъри и възрастни” с модератор д-р Татяна Ангелова и панелисти д-р Захаринка Гочева  и чл.-кор. проф. д-р Николай Цанков.

Във фокуса на вниманието ще бъде и климатолечението в Европа, а в дискусията ще се включат д-р Сийка Кацарова – вицепрезидент на ЕСПА и председател на БСБСПА, Чила Мезоси – главен секретар на ЕСПА и проф. Ангела Шух – професор по медицинска климатология в университета „Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен.

Гостите от чужбина ще говорят за ролята на климатолечебните и здравните курорти в Европа.

Програмата включва и темата “Ролята на движението и ползи от климатолечението”, която влиза в Панел 5 и ще бъде представена от лектори от НСА “Васил Левски”.

Участници в модула ще бъдат доц. Григорова-Петрова и доц. Димитрова, а доц. Ангелчева ще коментира как климатотерапията може да е полезна за възстановяването след прекаран Ковид-19.

Форумът включва богата културна програма, която ще разкрия природните красоти и традиции на дестинацията, както и възможностите за туризъм в Пампорово и Община Чепеларе.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура