Село Стойките отново ще бъде огласено от магнетичния звук на гайдите

07 Jun, 2024

Родопското село Стойките ще бъде домакин на колоритен Пети Национален гайдарски събор “Апостол Кисьов”.

Фолклорното събитие ще се проведе на 29 и 30 юни, като съборът няма конкурсен характер. Стотици гайдари от цяла България се очаква да огласят Родопа планина с магнетичния звук на гайдите си.

Музикалният събор носи името на родения в село Стойките Апостол Кисьов – основателят на гайдарския оркестър 100 каба гайди.

Тазгодишното издание на Събора ще бъде юбилеен – посвещава се на 100-годишнината от рождението на Апостол Кисьов, който е възродил гайдарството в Родопите.

Апостол Кисьов е роден е на 18 ноември 1924 година в село Стойките. Смята се, че той възражда гайдарството в Родопите, като създава десетки школи по каба гайда в различни населени места.

Обикаля родопските села и градчета из този планински край и намира хора, умеещи да свирят на гайда. Тъй като те не могат да четат нотите, създава уникална пръстова система за дирижиране.

Носията и гайдата на Стою Чонгаров влизат в съкровищницата на Родопите

През 1961 година Кисьов основава гайдарския оркестър 100 каба гайди и е негов ръководител повече от 25 години.

Първата концертна изява на оркестъра е на събора Рожен през същата година. Някои хора наричат гайдарския му състав „Чудото на Рожен“. През 1970 година създава и Детски гайдарски оркестър, както и Детско-юношески ансамбъл в Смолян.

„Надяваме се да се насладим на звуците както на каба гайда, така и на джура гайда от всички фолклорни области на България’, споделиха организаторите на Националния гайдарски събор в Стойките.

В смолянското село Стойките се намира и специален музей на гайдата, в който се съхранява интересна историческа колекция с гайдарски експонати.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура