Рудозем ще привлиза туристи с историческата крепост Козник

03 Jun, 2024

Общинският съвет в Рудозем взе единодушно решение да се поиска от Министерството на културата да стопанисва културно-историческата крепост „Козник“, съобщи за БТА кметът инж. Недко Кулевски.

Кметът на Рудозем обясни, че това е необходимо, за да може общината да кандидатства по различни програми.

„Два са вариантите – или да имаме собственост, или да ни бъде предоставен имотът за по-дълъг срок за ползване“, добави Кулевски.

Предстои съгласуване с областния управител, след което ще се внесе искане в Министерството на културата.

„Крепостта „Козник“ е историческа забележителност, която може да се разработи за привличане на турист. Идеята е да оправим подхода, да се направи екопътека, както и дигитализация и осветяване на крепостта“, каза още кметът Кулевски.

Община Рудозем предвижда създаване на индустриална зона, обяви кметът Недко Кулевски.

Според него се наблюдава засилен инвеститорски интерес към Рудозем заради предстоящото откриване на ГКПП „Рудозем – Ксанти“.

Плановете за създаване на промишлената зона са включени в концепцията за интегрирани териториални инвестиции „Устойчиво екологично и социално-икономическо развитие на селските общини в Смолянска област“.

За изграждането на промишлена зона общината разполага с няколко терена в периферията на града, които са отредени и в общия устройствен план.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура