Знаете ли откъде идва името на Пампорово?

02 Jun, 2024

Родопският ни курорт Пампорово е предпочитана и любима дестинация за туристите целогодишно, като емблематичния връх Снежанка е сред 100-те Национални туристически обекта в България.

Името Пампорово произлиза от прякора на смолянчанина Райчо Хаджибелев, върху чиято земя навремето е основан курортът.

Райчо изкупувал земя високо в планината и се сдобил с много гори, ливади и пасища в подножието на връх Караманджа, което е днешния връх Снежанка.

Райчо Белев пренасял стоки през Родопите с кервани от мулета. В имота му пасял добитък, имал мандри и се занимавал с търговия.

Легендата гласи, че веднъж се наложило Райчо Белев да отскочи много бързо до Ксанти, за да вземе пари назаем.

Приятелите му се възпротивили, смятайки, че няма да може да стигне на време и да се върне обратно в Пашмакли (Смолян).

Райчо не ги послушал и заминал за Ксанти. По пътя той сменял уморените коне със свежи и препускал бързо до там. Когато взел необходимия заем, веднага поел обратния път към Смолян без да се бави.

Приятелите му чакали да видят дали Райчо ще успее да се завърне навреме у дома и да донесе парите. Тогава на хоризонта се появил конят на Райчо и хората видели, че той носи кесия с жълтици.

Райчо обрал много радостни възгласи, а един човек му казал “Райчо, ти си бърз като Пампор!”, което значи влак или параход.

В онези времена толкoва бързо можел да се придвижва само влакът, наричан “Пампор” заради парната машина, която го движела.

Така Райчо Белев получава прякора Пампора, а после и неговата земя в планината става известна като Пампорово.

 

 

 

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура