Регионалният министър: Диалогът с общините е приоритет за МРРБ

22 May, 2024

За нас е много важно диалогът между централната и местна власт да продължи. Имаме важни и спешни задачи, които трябва да решим в краткосрочен план, защото не търпят отлагане.

Приоритетите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са свързани с развитието на българските общини и региони, за да изведем техния потенциал и силни страни.

Регионите са различни и трябва да пазим тяхната уникалност, изпълнявайки нашите програми и политики, за да надграждаме постигнатото до този момент.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова на среща с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. В разговора участваха и заместник-министрите Веселина Терзийска и Юра Витанова, началникът на кабинета Кирил Габеров и експерти от ведомството.

На срещата бяха обсъдени широк кръг въпроси, свързани с изпълнението на общинските обекти, финансирани по програмите на МРРБ.

„Амбицията ни е с осигуреното финансиране от бюджета по Инвестиционната програма за общински проекти да надградим резултатите, за да станат нашите населени места още по-приветливи, да не се обезлюдяват, да осигурим чиста питейна вода, добри пътища, добра обществена инфраструктура“, отбеляза регионалният министър.

Към момента са прегледани всички споразумения, подадени от общините в МРРБ до края на месец март.

Работи се и по подписване на договорите за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, одобрени по етап I на Плана за възстановяване и устойчивост. До момента са подписани 19 договора, предстои сключването на още 40.

До края на месец юни се очаква да започне кандидатстването с конкретни проекти по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., стана ясно още по време на срещата.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура