Библиотеката в Смолян посреща професионалния си празник с много инициативи

10 May, 2024

С много инициативи,  Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ – Смолян посреща 11 май – Професионален празник на библиотечните и информационни специалисти.

Проведе се регионална среща на библиотечните и информационните специалисти от област Смолян по повод празника.

Бяха обявени резултатите от конкурсите „Библиотека на годината” и „Библиотекар на годината” за област Смолян на името на Йорданка Вълчева, които се провеждат съвместно с Областната администрация.

Бяха открити и две изложби – „Ценни и редки издания от фонда на библиотеката” и Фотоизложба „Смолян – перлата на Родопите” на фотоклуб „Светлопис”.

На събитията присъстваха областния управител Захари Сираков, зам.-кметът Марин Захариев, директори на институции от града и представители на библиотеките и читалищните библиотеки от различни населени места в Смолянска област. Гостите бяха поздравени с изпълнение на Детско-юношеския състав към ЦПЛР-ОДК – Смолян с хореограф Спас Стойнев.

Директорът на библиотеката Милка Матева поздрави присъстващите с професионалния им празник.

Тя посочи, че културната институция заема достойно място в библиотечното пространство и непрекъснато разширява възможностите си за достъп до информация и комуникация.

Библиотеката е модерен културен, информационен и образователен център, който предоставя доста познания, печатни и дигитални информационни ресурси, достъп до култура, идеи, както и място за социални контакти.

В поздрава си към библиотечните специалисти Захариев подчерта, че тяхното дело е много важно в тези времена, в които имаме нужда от просвещение и единение, за да се върнем към корена, но и да гледаме към Европа.

Той изрази благодарност към Регионалната библиотеката в Смолян и всички останали в населените места за тяхната всеотдайност и професионализъм и им пожела да продължават да бъдат толкова активни.

Захариев поднесе и поздравителни адреси от кмета Николай Мелемов и председателя на Общински съвет Димитър Кацаров.

Сираков посочи в словото си, че за него е чест като областен управител да представлява институцията, която е съорганизатор на конкурса за библиотека и библиотекар на годината.

С наградата “Библиотека на година“ бе удостоена библиотека “Димитър Македонски“ при Народно читалище “Кирил Маджаров – 1866“, квартал Устово.

С наградата “Библиотекар на година“ бе удостоена – Сийка Кашева – секретар и библиотекар в библиотеката при Народно читалище “Христо Ботев“ – село Загражден, община Баните

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура