Забърдо призовава за МИР с уникален монумент от 300 военни каски

17 Apr, 2024

Уникалното европейско селище Забърдо призовава за мир чрез впечатляващ надпис, направен от около 300 истински военни каски, като някои от тях са носени през Втората световна война.

Монументът ще бъде официално открит на 9 май, когато е Денят на Европа и Денят на победата над хитлерофашизма.

Тогава в Забърдо ще се проведе Фестивал на мира. Ще бъдат пуснати 79 бели гълъба – колкото години са минали от победата над Третия райх и нацистка Германия.

На церемонията се очаква да присъства лично футболната звезда Христо Стоичков, който е посланик на Пробега на мира за Европа.

„Мир ни трябва на нас. На света трябва мир. На България трябва мир, на политиците трябва мир, на общините трябва мир. По пътищата на България трябва мир. Това е думичката – мир, мир, мир, иначе няма да се оправим ние като нация и като държава”, заяви кметът на родопското село Забърдо Валентин Черпоков.

Табелата с призив за мир е дело на известния родопски скулптор Антон Урдажиев, а мястото на входа на Забърдо е наречено кът на мира.

Войнишките каски са събирани от Черпоков близо две години. Той обикалял по военните поделения в страната и малко по малко успял да събере нужната бройка за големия надпис.

Ние правим това нещо, не само за Забърдо, не само за нашата област, ние го правим за България. Искаме да допринесем за мира в целия свят, подчерта забърдовският кмет.

Валентин Черпоков е единственият българин, който е номиниран за Нобелова награда за мир.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура