Столетник от смолянското село Славейно декларира доходите си пред НАП

16 Apr, 2024

Столетник от село Славейно, община Смолян подаде годишната си данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за 2023 г.

В нея той декларира доходи получени от горско стопанство – включително от събиране на диворастящи билки, гъби и плодове.

От началото на данъчната кампания до момента над 9 000 смолянчани обявиха доходите си пред НАП.

Близо 70% от декларациите са подадени по електронен път с персонален идентификационен код /ПИК/ или с електронен подпис /КЕП/.

Годишна данъчна декларация подават лицата, получили през 2023 години доходи от хонорари, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем или от продажба на имущество, също трябва да попълнят формуляра.

В декларацията се посочва и някои облагаеми с окончателен данък доходи от чужбина, като дивиденти и ликвидационни дялове, парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител и др.

Срокът за декларира и плащане на данъка по годишните данъчни декларации е до 30 април.

Физическите лица, извършващи дейност като търговци, /например регулярно продават стоки в интернет с цел печалба/, включително едноличните търговци, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, подават годишните си декларации за доходи до 1 юли 2024 г., тъй като 30 юни е почивен ден.

Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията и плащане на задълженията е през Портала за електронните услуги на НАП, достъпни с ПИК или КЕП.

Повече информация за декларирането и плащането на задължения е публикувана в сайта на НАП и Фейсбук страницата на приходната агенция. Разяснения по тези въпроси може да се получат от Информационния център на НАП на телефони: 0700 18 700 и 02 9859 6801, както и на имейл infocenter@nra.bg.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура