ЦИК ще назначи състава на Районната избирателна комисия в Смолян

15 Apr, 2024

Областният управител Захари Сираков проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции в 49-то Народно събрание за състава на РИК-Смолян.

Той каза, че предложенията на всички политически сили са достойни и добри специалисти в своята област, като призова участниците в консултациите да се въздържат от взаимни нападки.

„Разумно би било днес да постигнем консенсус на областно ниво, с което да проявим уважение към избирателите и да им дадем знак, че можем да работим заедно за техните интереси, независимо от различията в политическите си възгледи.“, допълни Сираков.

Районната избирателна комисия се състои от председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели, секретар и членове.

Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в РИК. Всяка парламентарно представена партия или коалиция има право на поне един член в РИК.

Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

Общият брой на членовете на РИК, включително председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели и секретар, се определя според броя на мандатите за народни представители за съответния изборен район, и съгласно това изискване, съставът на РИК–Смолян е от 13 (тринадесет) членове.

При назначаването на членовете на РИК, включително председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели и секретар, се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции  в 49-то Народно събрание, съобразно броя на народните представители от всяка парламентарна група, като се използва методът на най-големия остатък, но не по-малко от един член от всяка парламентарно представена партия или коалиция.

Парламентарно представените партии и коалиции предлагат 13 (тринадесет) членове на РИК – Смолян, включително председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели и секретар, в следното съотношение: Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове; Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 3 членове; Партия „ДПС” – 2 членове; Партия „Възраждане“ – 2 членове; Коалиция „БСП за България” – 1 член; Партия „Има такъв народ“ – 1 член.

Съгласно тези параметри, представителите на политическите сили в днешните консултации постигнаха съгласие относно въпроса за числеността на заместник-председателите, като взеха решение в състава на РИК-Смолян да има четирима.

От страна на парламентарно представените в 49-то Народно събрание партии и коалиции бяха направени следните предложения за състав на РИК-Смолян: от Коалиция ГЕРБ-СДС – за заместник-председател Венета Русева, членове: Малинка Кордова, Веселин Грашев и Василка Гатешка; от Коалиция ПП-ДБ – за заместник-председател Анастасия Караманолева-Пенева, членове: Маргарита Солакова и Димитър Марев; от Партия ДПС – за председател Таня Светлинова и за член Ренета Стефанова; от Партия „Възраждане“ – за председател Добрин Тодоров и за член Стефка Станкова; от Коалиция „БСП за България“ – за заместник-председател Костадин Чаталбашев; от Партия ИТН – за заместник-председател Соня Коджебашева.

На проведените консултации за състав на РИК-Смолян не беше издигнато предложение за секретар на комисията. Представителите на Партия ДПС и Партия „Възраждане“ изразиха претенции към позицията на председател.

След като не беше постигнат консенсус за председателската длъжност, крайното решение за състава на РИК-Смолян ще бъде взето от ЦИК.

 

Източник: Областна администрация Смолян

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура