Туристическият сезон в Девин започва с месец по-рано

12 Apr, 2024

Туристическият сезон в Девин започва с месец по-рано, каза за БТА кметът на родопския град Здравко Иванов.

По време на априлската ваканция градът и живописното село Триград са били пълни с туристи и почиващи.

По думите на кмета почти всички места за настаняване са се запълнили.

“Времето е подходящо за почивка заради високите температури. Ако се запазят добри метеорологичните условия, очакваме и водните атракциони да отворят по-рано от обикновено”, допълни кметът. В Девин има няколко открити басейна към хотелите, както и аквапарк.

“Напредва и строителството на новия четиризвезден хотел с около 50 стаи. Надяваме се в началото на юли той да отвори врати”, каза още Здравко Иванов.

Към момента легловата база в община Девин е над 2000 места. През миналата година в общината е имало ръст на българските туристи и спад при чуждестранните туристи. Амбицията на кмета Здравко Иванов е да обедини туристическия бранш за изработване на обща стратегия за туризма.

Община Девин започва работа по три инфраструктурни проекта, заяви пред БТА кметът Здравко Иванов. Той посочи, че вече е подписал споразумения с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за над десет милиона лева за седем обекта.

„Имаме готовност да започнем работа по три от проектите, по които имаме избрани изпълнители – реконструкция на улици в Гьоврен и Девин. Другата седмица ще направим среща с изпълнителите“, посочи още кметът.

На финала са две от процедурите, по които предстои да се обяви класирането, а за два от проектите ще се обявяват процедури.

Средствата от държавата ще се използват за нови водопроводи в селата Беден, Михалково и Осиково, както и за ремонт на улици и реконструция на спортно съоръжение, рехабилитация на централна градска част в кв. „Настан“, Етап – 2 на ул.“Лиляна Димитрова“, от кръстовището и мостовото съоръжение в долния участък до новото преминаване през дерето до жилищния блок. Ще се извърши ремонт на една улица в село Гьоврен, както и реконструкция на част от улиците „Шина Андреева“, „Равня“, „Шипка”, „Слави Кацаров“ и прилежащата им инфраструктура в Девин.

Финансиран е и проект за ремонт и реконструкция на съществуваща спортна площадка, с изграждане на нова обслужваща сграда към нея в Девин.

„Благодарение на добрата проектна готовност на моя екип, ще бъдат решени редица наболели проблеми на територията на общината. Продължаваме с усилията за търсене на финансиране и подобряване начина на живот и на жителите в другите населени места в района на Девин“, каза още кметът Здравко Иванов.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура