Приключенска екопътека ще радва туристите край Чепеларе, Рожен и Пампорово

06 Apr, 2024

Стартира изграждането на екопътеката – Пещерната лаборатория, старата граница, пещера Топчето, пилон Рожен, изворите на река Чепеларска, обяви директорът на Музея на родопския карст в Чепеларе Марин Господинов.

На нея жителите и гостите на гр. Чепеларе, к.к. Пампорово и с. Проглед ще имат възможност да направят един прекрасен поход сред любимата на всички Родопа планина и да посетят много интересни места, сподели Господинов.

Пещера Сбирковата е интересна и красива пещера, която в миналото се е използвала от СК “Суденец” гр. Чепеларе като пещерна лаборатория, поясни Марин Господинов.

Екопътеката преминава през Старата граница на България до 1912г., където има запазени структури (окопи и др.), които ще бъдат зачистени, за да се виждат, посочи експертът.

Пещера Топчето е пропастна пещера, в която според легендата Капитан Петко войвода след като е отзован с четата си от местността Рожен изхвърля в нея черешовите топчета, за да не попаднат във вражески ръце, добави Марин Господинов.

Непосредствено след нея е добилия популярност пилон Рожен, а от там туристите ще продължат своята разходка до изворите на река Чепеларска., разказа той.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура