Девин е млада туристическа дестинация, която има много потенциал

02 Apr, 2024

Община Девин организира туристическия бранш за изработване на обща стратегия за туризъм, съобщи за БТА кметът Здравко Иванов.

“Опитваме се да привлечем всички ангажирани в туристическия бранш и съвместно с Общината като партньори да изготвим стратегия с краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели”, посочи кметът.

Началото е поставено през януари, по време на Консултативния съвет по туризъм към общината.

“Желанието ми е да успея да ангажирам всички заинтересовани, за да бъдат по-активни и да създадем един цял туристически продукт за Девин – къде да бъде рекламиран районът, какви дейности да включим в културния календар, нови туристически маршрути”, допълни Здравко Иванов.

През миналата година община Девин бележи ръст на българските туристи и спад при чуждестранните туристи. Легловата база е над 2000 легла.

“Наблюдава се, че интересът към Девин става целогодишен. Имаме петзвездни хотели, в момента се изгражда нов четиризвезден хотел с около 50 стаи до Аквапарка. Легловата база расте, тя е провокирана и от интереса.

Смятам, че сме млада туристическа дестинация, която има много потенциал и трябва правилно да плануваме нещата, за да развием енергията”, каза още кметът Иванов.

Интерес към Девин като туристическа дестинация проявяват и от Университетът по хранителни технологии – Пловдив.

Студенти и преподаватели от специалностите “Туризъм” и “Хранене и Туризъм”, под ръководството на доц. Иван Обрешков и доц. Иванка Петрова вече проведоха среща с представители на Община Девин.

“Дискутирахме проблеми, свързани с липсата и обезпечеността на кадри в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения в община Девин.

Обсъдиме и идеи за съвместно сътрудничество във връзка със стажуване и успешна реализация на студентите в сферата на туризма”, уточни кметът Здравко Иванов.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура