Рудоземското село Елховец ще се сдобие с метеорологична станция

29 Mar, 2024

Преподаватели от Софийския университет ще поставят метеорологична станция в родопското село Елховец.

Причината е интересният климат в района на селото и това, че все още граничните райони на страната ни със Сърбия и Гърция остават неосветени по отношение на валежния режим, каза за БТА проф. Рачев.

Проф. Георги Рачев с колегите си проф. Росица Кендерова, доц. Александър Сарафов, гл. ас. Симеон Матев и гл. ас. Димитър Кренчев от Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ към СУ, вече са избрали и терена, където ще бъде монтирана апаратурата.

„Тази част на Родопите – горното поречие на река Арда, заедно с реките Върбица и Крумовица, са изключително интересни, защото режимът и количеството на валежите се доближават до континенталната част на Гърция. А тези реки подхранват и трите големи язовира – “Кърджали”, “Студен кладенец” и “Ивайловград”“, обясни проф. Рачев.

Според климатолога село Елховец, което се намира в община Рудозем, е място, което може да допълни цялостната картина- не само за валежния режим, но и за климатичната обстановка в България.

Връзка с проф. Рачев прави Антон Байрактаров от селото, който ще даде безвъзмездно терен за метеорологичната станция.

„Много съм запален по метеорологията, следя метеорологични събития, вълнувам се от климатичните промени, които стават на Земята и много често ходя да снимам – дъжд, град, сняг, поражения от вятър“, сподели Байрактаров.

 

Снимка: Facebook

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура