Залесяване, почистване на горски територии и раздаване на фиданки от ЮЦДП

27 Mar, 2024

С редица инициативи Централното управление на ЮЦДП-гр. Смолян ще отбележи Седмицата на гората 2024г.

Тази година честването ще премине под мотото „Гората е живот … и обща отговорност!“.

Южноцентралното държавно предприятие, съвместно с Регионална библиотека „Николай Вранчев“ – гр. Смолян, обявиха конкурс за къс разказ и стихотворение на тема „Гората е живот и споделена отговорност“.

Награждаването на отличените участници в конкурса ще се проведе на 5 април от 14.00 ч. в РБ „Николай Вранчев“- гр. Смолян.

Заедно с това, ще бъдат връчени и призовете „Лесовъд на годината“ за 2023г. и „За цялостен лесовъдски принос“ за 2023г. за регион Смолян. /ЮЦДП-гр. Смолян/.

На 2 април ЮЦДП-Смолян, ДГС Смилян и ДГС Борино, ще раздадат на гражданите фиданки птиче грозде, смърч, арония, киселица и конски кестен.

Желаещите могат да ги получат от 11.30 до 13.00 часа на локалното платно пред Областна администрация Смолян /под моста/.

На 9 април ЮЦДП-Смолян и ДГС-„Доспат“ организират мащабна акция по залесяване с участието на представители на териториалните поделения, държавни и общински институции, ученици и доброволци.

Предвижда се да бъде залесена площ от 6 дка в местността „Омана“, землище на Доспат, която пострада от ветровал през 2022г.

На 28 март от 14.00 ч. служителите на ЦУ на ЮЦДП ще почистят района около административната сграда в Смолян.

На 29 март от 13.00 ч. ще се проведе състезание по залесяване в разсадника на ДГС Смилян, с участие на ученици местното училище СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Инициативата е съвместна на ЮЦДП и ДГС Смилян.

На 17 и 18 април в Спортната зала на гр. Ардино ще се проведе турнир по тенис на маса за служители на ЮЦДП от областите Смолян, Кърджали, Пловдив и Пазарджик.

По повод честването на Седмицата на гората, във всички държавни горски и ловни стопанства в териториалния обхват на ЮЦДП, има организирани прояви, които включват залесяване, почистване на горски територии и природни забележителности, занимания с деца по Горска педагогика, конкурси за рисунки, стихотворения и разкази, за изработване на пана от природни материали и други.

ЮЦДП ще вземе активно участие и в Международното изложение ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ, което се открива на 3 април в Пловдив.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура