Войници тренираха справяне с бойна засада край Смолян

27 Mar, 2024

Продължава съвместната международна подготовка „Родопи 24” край Смолян в сърцето на Родопите.

Ротите от България, Австрия и Хърватия извършват комбиниран марш до заемане на указаните райони.

По време на марша военнослужещите от 3-та алпийска рота и военнослужещите от Република Австрия преминаха през заразен с бойни отровни вещества участък и попаднаха в засада, които преодоляха със съвместни действия.

Припомняме, че военни от 101-ви Алпийски полк спасиха бедстващи хора край Перелик в реална операция в планината.

След получаването на сигнал за помощ от бедстващи хора в подножието на връх Кузу ятак (на 3 км източно от връх Голям Перелик в Родопите), войниците от състава на 101-ви Алпийски полк майор Данаил Карабов, капитан Борислав Семерджиев, младши сержант Трендафил Кехайов и ефрейтор Николай Панчев, в рамките на 15 минути изготвят план за спасяването на бедстващите, който включва избор на маршрут за придвижване и на оборудване (медицинско, алпийско и т.н.).

Операцията по търсене и спасяване започва в 15.50 часа. Бедстващите са локализирани в 17.03 часа. Спасителната операция завършва успешно в 19.04 часа благодарение на бързата и изключително професионална реакция на отлично подготвените военнослужещи.

Спасените хора са прегледани за измръзвания от дежурния медицински специалист в състава на полка – старшина Борислав Костадинов, след което са транспортирани до град Смолян.

С действията си военнослужещи от състава на 101-ви Алпийски полк с командир полковник Стефан Димов за пореден път демонстрираха воински и граждански дълг, отговорност и професионализъм на най-високо ниво.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура