Планират ремонт на историческия музей в Смолян

27 Mar, 2024

Община Смолян планува ремонт и въвежданета на мерки за енергийна ефективност на Регионалния исторически музей “Стою Шишков”.

Това заяви заместник-кметът на Смолян Марин Захариев.

Местната управа цели опазване на културно-историческото наследство на своя територия чрез обновяване на музея и създаване на дигитален център.

Освен това се планира и реставриране и обновяване на експозицията на Згуровския конак в село Широка лъка, посочи Захариев.

Смолянска община заедно с Пампорово АД и Община Чепеларе подготвят инвестиции в туристическа инфраструктура – панорамни площадки, възстановяване на маркировка, както и изграждане на парапети.

Предвидени са редица важни дейности за устойчиво използване на природните ресурси: създаване на екопътеки и атракции за деца в курорта Пампорово, укрепване на част от свлачището в района на Смолянските езера, където е планирано и изграждане на вело трасе, маркиране и облагородяване на туристически маршрути в партньорство с Община Чепеларе.

С изпълнението на концепцията за интегрирани териториални инвестиции ще се създадат условия за съчетаване на културния туризъм с балнеотуризмът в Родопите.

В концепцията са обединени разнообразни по вид интервенции, които се допълват, за да създадат условия за предоставяне на качествен многообразен туристически продукт за посетителите на региона чрез опазване и оползотворяване на местните природни и културно-исторически ресурси.

 

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура