Отпуснаха допълнителни финансови средства по проекта за ГКПП Рудозем-Ксанти

27 Mar, 2024

С решение на Мониторинговия комитет по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А „Гърция-България 2014-2020г.“ бяха отпуснати допълнителни 2 694 081.58 евро, които са над определените европейски средства в бюджета на проекта.

От тях 676 796.76 евро ще постъпят в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, а останалите 2 017 284.82 евро – в държавния бюджет на Република България.

Тези средства ще покрият част от националните ресурси, изразходвани за изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ и прилежащата инфраструктура, което ще намали процентът на национално финансиране.

По време на отчетната пресконференция през януари тази година, областният управител Захари Сираков каза, че са одобрени допълнителни средства, които ще бъдат верифицирани като разход в полза на нашата страна.

Това вече е факт и след постъпване на сумата в сметката на Областна администрация Смолян, средствата ще бъдат преведени в сметките на АПИ и Министерски съвет.

Това е поредната висока оценка за работата на екипа от Областна администрация Смолян по стратегическия проект CrossBo по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А „Гърция-България 2014-2020г.” във връзка с изпълнение на ангажиментите в срокове за изграждането и въвеждането в експлоатация на ГКПП „Рудозем – Ксанти и подходен път”.

Успехът е постигнат с усилията на областните управители на област Смолян и експертите от администрацията, които приеха проекта за лична кауза.

Безспорна е ролята на всички местни, регионални и национални институции, които оказваха съдействие по време на различните етапи на съгласуване и реализиране на обекта.

С признателност трябва да се отчете високия професионализъм на проектантския екип, инженерите, техническите ръководители и местните строители, ангажирани с изграждането на пункта и подхония път до него.

 

Източник: Областна администрация Смолян

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура