Неделино с амбициозна идея за изграждане на туристически СПА център

25 Mar, 2024

Регионалният съвет за развитие решава дали в община Неделино да се изгради туристически комплекс, спа и фестивален на Неделинския двуглас в сградата на бившето основно училище “Васил Левски”, което се руши. Предвидено е разкриване на 142 хотелски легла.

Идеята е част от концепцията за териториални инвестиции в област Смолян, в която влиза и община Неделино.

Концепцията, касаещата община се развива в три направления – Програма за околната среда, Развитие на регионите и Развитие на човешките ресурси.

Предвидени са мерки за превенция и защита при лоши геодинамични процеси на територията на общините Неделино и Борино като свлачища, срутища и ерозия, както и за превенция и управление на риска от наводнения на територията на Рудозем, Мадан и Девин. Развитието на туризма е приоритет за всички общини.

Повече за голям инвестиционен план как да се развие общината, съгласно общата концепция за Южен централен регион, разказа пред БНР кметът на община Неделино Боян Кехайов.

В Концепцията за социално-икономическо развитие на  Западни Родопи община Неделино участва с 3 програми. Първата програма е за развитие на регионите 2021-2022, втората за развитие на човешките ресурси и  третата програма “Околна среда”.

Концепцията включва преобразяване на старо училище в общината и създаване на модерен спа центъра и фестивален център за популяризиране на Неделинския глас.

„Там ще бъде обособена зала за репетиции, звукозаписно студио, оборудване за обучение с всички необходими музикални инструменти, зали и слушателска зала, където може да бъде дадена възможност на туристите да слушат и изпълняват неделински глас“, сподели кметът Боян Кехайов.

Общината планира да обучи безработни за позициите „Озеленител“; „Камериер“, „Санитар“, „Спасител“, „Екскурзовод“, „Администратор“ и „Готвач“, както и работници по поддръжка на пътища.

Цялото интервю можете да чуете ТУК.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура