Чепеларе има традиции в климатолечението още от 1911г.

25 Mar, 2024

Климаточелечнието в родопския град Чепеларе има традиции, датиращи още от 1911 година, когато е открита първата болница за белодробни заболявания, разказва БНТ в предаването “10 000 крачки”.

През 1933 г. в курорта Пампорово се открива първата вила-пансион от Никола Чичовски.

Няколко години по-късно през 1937 година Чепеларе също започва да се развива като летен курорт.

Наличието на иглолистните дървета в района увеличават отрицателната йонизация на въздуха, което оказва благоприятно влияние на туристите.

Експерти смятат, че Чепеларе – Зеленото сърце на България има лечебно съчетание на ниска влага, слънчеви дни и висока йонизация на въздуха.

Пампорово-Мечи чал възражда Родопа планина като дестинация за климатолечение, възстановяване, укрепване и подсилване на имунната система в унисон с природните ресурси.

Отрицателната йонизация в родопския курорт е до 40 пъти по-висока от тази в градската ни среда.

Много изследвания показват, че както отрицателната йонизация, така и въздух, богат на фитонциди, имат изключително положителен ефект върху имунната защита на човешкия организъм.

В района на Пампорово през XX век са пристигали да се възстановяват немски военни пилоти, сочат изследователи на феномена “родопски въздух”, който освен всичко друго е и с високи параметри в UV спектъра, с ниско микробно число и висока фитонцидна наситеност.

През 1967 г. Министерство на здравеопазването издава заповед, с която класифицира Пампорово като климатичен курорт.

В периода на 60-те и 70-те години на миналия век специалисти от Научния институт по курортология, физиотерапия и рехабилитация провеждат изследвания на климатичния фон и установяват висока отрицателна йонизация, над 1 200 йони/куб.см в планинския курорт Пампорово.

Те доказват благоприятните възможности за провеждане на климатолечение при функционални заболявания на нервната система, метаболитен синдром, белодробни и дерматологични патологии и др.

За сравнение, в градска среда отрицателната йонизация се движи в параметри 40-50 йона/куб.см, а около водопадите достига до 10 000 йона/куб.см.

Разнообразието и характеристиката на дървесните видове, храсти и лечебни билки са доказателство за наличието на въздух, богат на фитонциди.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура