Здравко Иванов: Девин има крещяща нужда от пречиствателна станция

15 Mar, 2024

Девин има крещяща нужда от пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ), каза в интервю за БТА кметът Здравко Иванов. По думите му се очаква до 2026 година станцията да бъде готова.

Здравко Иванов обясни, че в момента е в ход процес на съгласувателни процедури с различни институции. Има издадено решение на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Смолян да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) по внесеното инвестиционно предложение, с което няма да се утежни процедурата.

В мотивите РИОСВ посочва, че изграждането на станцията няма да окаже значително отрицателно въздействие върху компонентите и факторите на околната среда и на природните местообитания и популациите.

“За съжаление, са пропуснати много възможности назад в годините. Това, което успяхме да извоюваме, е Девин да е едно от 13-те населени места, където ще се изградят пречиствателни станции с целеви средства по Плана за възстановяване и устойчивост“, посочи още Здравко Иванов.

Освен Пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ), ще бъдат изграден градски колектори и частично ще се подмени канализационната мрежа в града.

Планирано е бъдещата пречиствателна станция да се изгради в местността Яза в покрайнините на град Девин, на 200 метра от жилищни сгради. Тя ще бъде построена върху общински терен на площ от 6982 кв.м. Процедурата е започнала миналата година с уведомление от кмета до РИОСВ за предстоящо инвестиционно намерение.

Предстои „Български ВиК холдинг“ ЕАД да подпише договор с „Водоснабдяване и канализация“ – Смолян. „Надявам се, държавата и местното „ВиК“ дружество, което ще бъде възложител на проекта, да обявяват по-скоро обществената поръчка, която ще бъде на стойност над 30 млн. лева и да я възложат на изпълнител“, добави кметът.

Община Девин е включена за финансиране за изграждане на ПСОВ по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като населено място, където няма изградена пречиствателна станция и не може да кандидатства по оперативните програми заради по-малкия брой население.

„Съдействаме с всичко, което може да се направи, защото ние сме най-пряко заинтересовани това да се случи и да продължаваме да развиваме туризма в общината. Туристопотокът в общината всяка година се увеличава. Обратната ни вода е заустена в реката в централната част на Девин, където се намира градският парк“, добави кметът, каза Здравко Иванов.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура