Градският парк в Чепеларе ще бъде обновен с близо 1,3 млн. лева

13 Mar, 2024

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков подписа споразумение по проект “Обновяване на централен градски парк с площад в УПИ VII-Централен градски парк с пешеходна алея в град Чепеларе”.

Стойността на инфраструктурния проект е 1 263 900 лева, информира МРРБ.

Списък на подписаните до момента споразумения по Инвестиционната програма за общински проекти

„Хубаво е всяка година да влизат такива пари в общините, за да спре правенето на кърпежи, и това да промени начина, по който живеят хората“, каза министър Цеков.

Министърът обърна внимание, че след сключване на споразуменията общините могат да кандидатстват за до 20% авансово плащане, а след това финансирането ще е според физическото изпълнение на обекта.

„Реално ще изплатим 90% от предвидените суми при отчитане на 50% физическо изпълнение, а последното плащане от 10% ще е при приемане на обекта. Така общините ще могат да работят спокойно, без да се притесняват за финансиране“, посочи министърът.

От Министерството на финансите увериха, че в бюджета за 2024 г. са предвидени достатъчно средства за разплащане на общинските проекти.

Преведените досега средства по сметка на МРРБ ще са достатъчни за разплащане на авансовите плащания от 20% за одобрените досега проекти.

След това средства от бюджета ще се превеждат на траншове на месечна база, както е предвидено в програмата за общинските проекти.

Община Чепеларе има редица одобрени инфраструктурни проекти за 15 млн. лева от Държавния бюджет за 2024 година.

По този начин Общинската управа в Чепеларе се превърна в отличник по одобрени проекти и привлечени инвестиции сред общините в област Смолян.

Ето и ключовите проекти:

  1. Рехабилитация на магистрален водопровод за водоснабдителна група Орехово – Малево – Хвойна – Павелско – 7 598 000 лв
  2. Реконструкция на ул. “Христо Ботев”, гр. Чепеларе – 3 400 000 лв
  3. Реконструкция на улица “Панорама” и улица “Преспа” гр. Чепеларе – 1 400 000 лв
  4. Реконструкция на ул. “Ручей” от км.0+000 до км.0+195 – гр. Чепеларе – 1 338 000 лв
  5. Обновяване на централен градски парк с площад в УПИ VII-Централен градски парк с пешеходна алея в гр.Чепеларе – 1 263 900 лв

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура