Община Смолян ще раздава компостери за отпадъци на домакинствата

06 Mar, 2024

Община Смолян ще раздава за компостери за домашно компостиране на отпадъци, съобщи за БТА Хамди Моллов – главен експерт в общинската администрация.

От 12 март на територията на общината започна разяснителна кампания за разделното събиране на отпадъците.

В рамките на срещите на желаещите жители ще бъдат предоставени за безвъзмездно ползване компостери.

Община Смолян с информационна кампания за разделно събиране на отпадъци

„Идеята на Община Смолян е да изградим система за биоразградими отпадъци по домакинствата, за да се намали количеството на депонираните отпадъци. За целта ще бъдат закупени 150 компостера“, посочи още Моллов.

Общинската администрация си е поставила за цел да се намалят и строителните отпадъци, като за начало ще бъдат закупени 20 съда, 16 от тях ще са разположени в града, а останалите ще са на разположение на жителите на общината по заявка.

Предстои да се поставят в Смолян и седем съда за излезли от употреба автомобилни гуми, които ще бъдат само за граждани. „Ще бъде изградено и видеонаблюдение, за да се пресече използването им от фирмите“, уточни Хамди Моллов.

Събраният строителен отпадък и гумите ще бъдат предавани на фирма за рециклиране.

Проектът на община Смолян е в партньорство с община Баните и норвежката община Кристиансанд, чийто модел ще бъде използван.

В момента в община Смолян функционира единствено система за разделно събиране на отпадъци от опаковки, като има разположени на територията на общината и 50 съда за хранителни биоотпадъци.

Хамди Моллов уточни, че тепърва ще бъде изградена цялостна система съгласно новите изисквания на Министерството на околната среда и водите.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура