Доспат, Борино и Девин ще си сътрудничат в управлението на отпадъците

01 Mar, 2024

На 29 февруари в Община Доспат се проведе редовно Общо събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците на общините Доспат, Девин, Сатовча, Сърница и Борино.

Събранието беше свикано от инж. Елин Радев, председател на РСУО – Доспат. Общото събрание протече при следния дневен ред:

1.  Регистриране на присъстващите на общото събрание.
2. Разглеждане, обсъждане и вземане на решения по проблеми, свързани с пускането в експлоатация на компостиращата инсталация и на инсталацията за предварително третиране на битови отпадъци. Определяне на механизми за продажбите на отделените фракции. Задължения на общините.
3. Обсъждане на проблеми, свързани с експлоатацията на депото за ТБО и необходимостта от изготвяне на нов проект за разширението му.
4. Приемане на решение за финансиране на Морфологични анализи със средства от генерираните по чл.64 от ЗУО.
4. Разни – Изслушване на представител на оператора за готовността по стартиране експлоатацията на инсталацията.

Проектът за изграждане на компостиращата инсталация и на инсталацията за сепариране на отпадъците е финализиран успешно, съобщи кметът на община Доспат инж. Елин Радев.

В рамките на до един месец предстои стартиране на експлоатацията на съоръжението след издаването на съответните разрешителни от РИОСВ – Смолян.

Около 40 тона дневно отпадъци от петте общини ще преминава през инсталацията и ще бъдат отделяни основно четири фракции: пластмаси, хартия и картон, стъкло и метали.

Идеята е да се намали количеството на отпадъка, постъпващ на депото и в последствие този процес да облекчаване на отчисленията по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците, както и връщане на отделените фракции в кръговата икономика.

От друга страна очаквам и социален ефект от работата на инсталацията, тъй като ще разкрием нови работни места за около 20 души, допълни кметът на Община Доспат инж. Елин Радев.

На Общото събрание са присъствали представители на всички общини от Сдружението и било взето решение за стартиране проектирането на разширение на регионалното депо за твърди битови отпадъци в с. Барутин.

 

Източник: Вестник на Община Доспат

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура