Туристически маршрути и екопътеки в Родопите имат нужда от нова маркировка

28 Feb, 2024

Сдружението ще организира обучения на специалисти за маркиране на екопътеки и маршрути, както и курсове за планински водачи, тъй като и при тази професия се наблюдава осезаема липса на квалифицирани кадри в Смолянска област.

Около 10-15 туристически маршрута в района са с нестандартна маркировка, според доц. Тодор Тодоров, доайен в общността на планински водачи и алпинисти в Смолян.

Част от тези трасета са маркирани преди повече от десетилетие по проект, без да са съобразени с нормите на ERA – Европейската асоциация за пешеходен туризъм. Българските планинари вече са свикнали да тълкуват местните вариации на маркировките, но чужденците трудно се ориентират по некоректно поставени означения, обясняват членове на ГИД.

Обучавайки кадри, които да маркират професионално, от сдружението възнамеряват да се заемат с ревизирането на сегашните маршрути и пътеки.

През Смолянска област преминава един от европейските маршрути за пешеходен туризъм – Е8. Част от българската зона от него е маркирана по стандартите с участието на доброволци и благодарение на дарения.

Друга привлекателна за планинарите посока е близо 200-километровият маршрут, започващ от района на с. Хвойна и завършващ на гръцка територия. Българският участък от него е маркиран по международните изисквания, уточняват от ГИД.

От сдружението планират да започнат освежаване на маркировката на някои от маршрутите в Смолянско, както и прокарване на нови екопътеки.

Над 50 са членовете на ГИД, а плановете за популяризиране на професията на планинските водачи включват организиране на обучения. Желаещи да се квалифицират като планински гидове има, но кандидатите обичайно се стряскат от дългия период на курсовете – 960 учебни часа, разпределени от 7 до 9 месеца в различни сезони. Заниманията включват уроци с водене на група, спелеология, алпинизъм, оцеляване в планината, долекарска помощ.

Професионалистите от ГИД са категорични, че в учебниците по туризъм трябва да се преосмислят понятията за основни и съпътстващи туристически услуги. Именно аниматорството и допълнителните дейности като спортни занимания, атракциони, пешеходни преходи са основният продукт, който довежда туриста в дадена дестинация, а не хотелските легла, смята Снежана Орлова.

И през тази година ГИД ще организира на 22 септември поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“. Събитието ще се утвърди като празник на клуба на планинските водачи.

Интересът към планинарството, пешеходния и приключенския туризъм се повишава през последните години, съдейки по увеличаващия се туристически поток в местата  за селски туризъм в Смолянска област, коментира Снежана Орлова.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура