Предлагат Валя Балканска да бъде удостоена с отличието „,Златен век”

22 Feb, 2024

Общинските съветници от коалиция „НОВОТО ВРЕМЕ” и КРОС в Общинския съвет – Смолян внесоха предложение до министъра на културата Кръстю Кръстев г-жа Валя Балканска да бъде удостоена за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура с отличието „,Златен век” – огърлие и звезда по повод Деня на народните будители през 2024 година.

Аргументите на общинските съветници са, че народната ни певица вече десетилетия наред разнася славата и красотата на родопската песен по света. Чрез нея духът на магичната ни планина стигна космически измерения, а името ѝ стана синоним на родопския фолклор.

Песента „Излел е Дельо хайдутин”, в изпълнение на Валя Балканска, е повод за национална гордост. В писмото те припомнят още, че през 1977 г. тя е записана на позлатена плоча и лети на американските космически апарати „Вояджър” редом със световните композитори Бах, Моцарт и Бетховен.

Валя Балканска е един доказал себе си творец с енергичен дух, а името ѝ е пример за подражание на младите хора, които имат дарба и желание да вървят по пътя на певческото изкуство.

Биография на Валя Балканска

Валя Младенова Балканска е родена на 8 януари 1942 г. в м. Лъгът до с. Арда, в сърцето на Южните Родопи.

Тя е само на две години, когато загубва баща си – загинал във Втората световна война, но знае, че когато той пеел, планината се люлеела. Майка ѝ се омъжва втори път, а Валя като най-голяма поема грижите по отглеждането на останалите четири деца.

След като изгаря къщата им помага да изградят нова, работи в Трудово-кооперативното земеделско стопанство, като пасе овцете и говедата. Осемгодишна запява на сцената, а днес репертоарът ѝ съдържа стотици народни песни.

Кариерата на Валя Балканска започва през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци “Родопа”. От 1961 г. участва без прекъсване на всички Роженски събори. Най-голяма радост в живота ѝ носи песента „Излел е Делю хайдутин”, когато през 1977 г. песента е записана на позлатена плоча и лети на американските космически апарати „Вояджър 1″ и „Вояджър 2″, редом с Бах, Моцарт и Бетховен.

По повод нейната 60-та годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден „Стара планина”. През 2003 г. получава наградата „Нестинарка” на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Номинирана е за държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2005 г.

През декември 2005 г. народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата, което я утвърждава като една от иконите на българската музикална сцена. С Указ Nº 970 на Държавния съвет на Народна Република България е наградена със: “Заслужил артист”, с орден “Кирил и Методий” -III-та степен, с юбилеен медал “1300 години България”, сребърен плакет от Берлин, почетни значки и други отличия.

Валя Балканска е една велика българка на нашето съвремие, удостоена е като Почетен гражданин на Смолян. Рядко в наши дни има имена, които се произнасят с толкова обич и се превръщат в символ. Десетилетия тя е посланик на доброто и чистото в Родопите и не случайно нейният глас е избран да търси други цивилизации във Вселената.

Всеки родопчанин, всеки българин, който по един или друг начин се е докоснал до нейния глас и личност, вижда в нея човек, ангажиран с проблемите на обществото, със запазването на фолклора и родопските традиции.

Без нейния глас, без нейната личност фолклорът ни няма да бъде същият. Тя е част от нашата история, от културно-образователната идентичност на Смолян и България.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура