Кметът на Мадан иска комплексна реклама на туристическите обекти в Родопите

12 Feb, 2024

Кметът на Мадан инж. Фахри Молайсенов предлага развитие на туризма в Родопа планина чрез комплексна реклама на туристическите обекти.

30 хиляди туристи са посетили Кристалната зала в Мадан само за година

Ако има дестинация, която си струва да бъде посетена и през четирите сезона от годината, то това са Родопите. Защото всеки сезон предоставя различно преживяване, заяви кметът.

„Не случайно самият Иван Вазов казва: Който не е видял Родопите, не е видял България! Централната част на Родопите е изпъстрена с многобройни възможности за туризъм”, сподели Молайсенов.

Планината предлага на своите посетители културно-исторически, балнеолечебен, спа, планински, ски, селски и еко туризъм, сподели той и добави, че може да се видят много музеи, архитектурни паметници на културата и резервати, минерални извори, пещери, крепости, скални образувания, древни пътища, скали, водопади, екопътеки, красива природа и живописни гледки и не на последно място от миналата година вече се предлага и единствения по рода си минен туризъм в Кристалното сърце на Родопите – Мадан.

Празникът „Дни на маданския кристал“ става традиционен

Кметът на Мадан подчерта, че за да стане всичко това достъпно за туристите са необходими няколко важни аспекта:

  • Добра инфраструктура, касаеща както свързаността между отделните общини, така и достъпа до туристическите обекти. Без свързаност няма развитие и растеж. А всички вие знаете големия проблем с липсата на скоростен път от магистрала „Тракия” до област Смолян.
  • Част от Родопите попадат и в съседна Гърция, което е предпоставка и за международен туризъм, не само за вътрешен. От тази гледна точка от изключителна важност е и по-бързото отваряне на ГКПП “Елидже”.
  • Търсене на сътрудничество с международни партньори и използване на добри практики и опит от тях.
  • Комплексна реклама на туристическите обекти.
  • В много общини съществен проблем се оказва и липсата на достатъчна база за обслужване на туриста.
  • Липсата на свързаност е и една от основните причини за липсата на кадри – защото качествено подготвени кадри в туризма бягат в по-лесно достъпните дестинации и по-големите градове.
Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура