Министър Кръстев: Сградата на РДТ принадлежи на културата на Смолян

09 Feb, 2024

Кметът Николай Мелемов проведе работна среща с министъра на културата Кръстю Кръстев, който бе на посещение в Смолян.

Една от ключовите обсъдени теми по време на срещата бе тази за статута на театъра в областния град и желанието на актьорите той отново да стане държавен.

Министър Кръстев посочи, че е много трудно тази сграда отново да се върне на държавата. Мелемов го информира, че на сесията, която предстоеше веднага след срещата, ще оттегли докладната си за създаване на Общински културен център, защото се е създало напрежение и културната общност е против.

В края на разговора кметът Мелемов благодари на министъра за ползотворния диалог и посочи, че Община Смолян се старае да е партньор на всяка една от културните институции.

След срещата с Мелемов, министър Кръстев проведе дискусия с представителите на културните институти в сградата на Община Смолян.

Отново бе поставен въпроса със статута на сградата на РДТ. Министърът отговори:

„Казвам ви съвсем сериозно, много трудно тази сграда ще се върне на държавата. Тази сграда е на цял Смолян. Тази сграда е на културата на Смолян. Тази сграда се издържа от град Смолян. Стопанин е Община Смолян. Всеки има право, ако тази сграда му върши работа да я ползва. Проблемът да се опитваме да я изземем само за функциите на театъра звучи малко грубичко“.

Според него проблемът на смолянския театър е, че няма точно изработен регламент.

Той се надява, че Общината и РДТ ще разпишат един точен и ясен договор, който регламентира взаимоотношенията и ползването на сградата.

Министерство на културата ще направи всичко възможно този регламент да е удовлетворяващ за двете страни.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура