Д-р Събев пита здравния министър относно мащабния проект за спешната помощ

23 Jan, 2024

Тревога за реализирането на мега проекта за спешната помощ на стойност 163 897 815 лв., финансиран от ОП „Региони в растеж“, изрази народният представител от ГЕРБ-СДС д-р Красимир Събев.

Причината за притеснението му е, че срокът за изпълнението му изтече в края на миналата година, а той още не е изпълнен.

За разяснение по мащабния европейски инвестиционен проект той отправи питане до министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков.

От неговия отговор се разбра, че срокът на проекта е удължен до 23 юли 2024 г., но държавата ще дофинансира с 45 279 000 лева дейностите по него, което е пряка щета за бюджета.

Министър Хинков благодари за въпроса, като допълни, че с доста неща могат да се похвалят, а това е едно от нещата, които са наистина много важни.

„България няма да връща пари. Проектът ще бъде довършен със средства на бюджета, с удължаване, с анекс до средата на тази година, но ще постигнем до голяма степен заложените цели“, смята министърът.

Той каза, че завършените обекти по проекта за спешна помощ до момента са общо 75 от общо 235 – от 27 ЦСМП са завършени 9,  от 169 филиала за спешна помощ са завършени 59, от спешните отделения на 33 болници са завършени 7.

„За голяма част от останалите обекти има сключени договори за строително-монтажни работи, които са в процес на изпълнение. За други обекти са проведени обществени поръчки и се сключват или предстои да се сключат договори с избрани изпълнители. За обекти, за които няма изпълнители и договорите са прекратени поради неизпълнение на ангажиментите от страна на изпълнителите, ще се проведат нови процедури за възлагане“, обясни Хинков.

Той уточни, че са приключили доставките на медицинска апаратура и обзавеждане и на 27 центъра за спешна помощ са предоставени 358 оборудвани линейки.

„След неколкократно преобяваване на останалите 42 броя линейки с висока проходимост, Министерството на 29-ти август 2023 г. сключи два договора за доставка на 30 линейки тип В с повишена проходимост и 12 линейки тип В със задвижване 4х4. Договорите са в процес на изпълнение, като на пет ЦСМП са доставени от последния вид линейки, а за окончателната им доставка срокът е до края на март месец“, поясни проф. Хинков.

Въпреки даденото от министъра обещание, че ще се постигнат целите на проекта, д-р Събев изрази съмнение дали до средата на годината Министерството ще успее да проведе всички останали обществени поръчки, ще успее да сключи договорите за тях и обектите да се изпълнят.

Той също така попита дали допусната аритметична грешка за сума под 100 лв. ще спъне финансирането на 1,2 млн. лв. за няколко филиала от Смолянска област – в Баните, Рудозем, Неделино и Девин.

Министърът каза, че знае за тази аритметична грешка, но няма възможност да отговори конкретно дали тя ще се отрази фатално. Личното му мнение е, че няма да попречи на изпълнението на проекта в Смолянско.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура