Мелемов: Пампорово заслужено спечели домакинството на Световната купа

19 Jan, 2024

„Пампорово се развива видимо през последните години и заслужено спечели домакинството на Световната купа.

Убеден съм, че от такъв ранг ще има още състезания. Години наред работим перфектно с Пампорово АД и се стараем да ги подкрепяме“.

Това съобщи кметът Николай Мелемов на финалната пресконференция преди официалното откриване на Световната купа по сноуборд алпийски дисциплини ПАМПОРОВО 2024.

Относно организацията на първенството той посочи, че каквото зависи от Община Смолян е направено.

Мелемов подчерта, че има синхрон в работата между всички институции в общините и областта. Той пожелава успех на Радослав Янков и всички наши състезатели.

На пресконференцията стана ясно, че екипът, който е включен в организацията на стартовете е от почти 1000 души.

В юбилейната 100 годишнина от създаването на Българската федерация по ски, Пампорово за първи път ще приеме домакинство на Световна купа по сноуборд от календара на FIS. Състезанието ще се проведе на 20 и 21 януари на писта Стената и ще посрещне най-добрите състезатели в тази дисциплина от цял свят.

Сред участниците е трикратната олимпийска шампионка Естер Ледецка, която спечели титлите в паралелния гигантски слалом от зимните игри в Пьонг Чанг 2018 и Пекин 2022.

При мъжете голямата звезда в Пампорово несъмнено е Радослав Янков, който е първият българин спечелил голямата Световна купа на ФИС (2016 г). Той взе през 2017-та и малкият глобус в Паралелния гигантски слалом.

В момента Янков е осми в класирането за световната купа в паралелния слалом. Заявки за участие са изпратили сноубордисти от 16 държави.

На пресконференцията, която се проведе в х-л Перелик, предоставиха информация и отговаряха на въпросите на медиите областният управител Захари Сираков, кметовете на общините Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Боран Хаджиев, мажоритарният собственик на „Пампорово“ АД Цветелина Бориславова, изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков, носителят на Световна купа по сноуборд Радослав Янков, Президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев, вицепрезидентът на Българската федерация по ски Георги Бобев, директорът на стартовете за СК в Пампорово Виктор Гичев, Пламен Вълков – пресаташе на БФСки.

Припомняме, че Община Смолян организира транспорт до Пампорово и обратно в Смолян за желаещите да наблюдават първия кръг от Световната купа по сноуборд -паралелен слалом, който ще се проведе на писта “Стената” на 20 януари, събота. Автобусите ще тръгнат от Автогара –Смолян в 10.00 ч., 10,30 ч. и 11.00 часа. А от Пампорово ще тръгнат от паркинга на хижа Студенец в 13,30 ч., 14.00 ч. и 14,30 ч.

Цената на билета в едната посока е 5 лв. Децата до 14 години ще пътуват безплатно.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура