17 влюбени двойки сключиха брак в Ягодинската пещера през миналата година

12 Jan, 2024

17 влюбени двойки избраха Ягодинската пещера, за да сключат там своя граждански брак през изминалата 2023 г. Това каза за “Фокус“ уредникът на пещерата Сергей Генчев.

През предходната 2022 г., сватбите под земята са били 15, а интересът към нетрадиционното сватбено място се запазва.

Всички младоженци са български граждани, тази година няма чуждестранни.

Все още няма заявки за сватби през 2024 г., като се очаква те за започнат през по-топлите пролетни месеци.

Запазва се и посещаемостта на Ягодинската пещера през изминалата година. Голяма част от посетителите са хора, които идват за пореден път в пещерата, удивени от красотата й, поясни Генчев.

Той припомни, че както всяка година, първите посетители и тази година са влезли безплатно в пещерата.

„Спелеолозите и тази година посрещнахме новата година в пещерата с шампанско. Тази година бяхме 9 души – екскурзоводи и гости спелеолози. До 5 януари имаше достатъчно туристи, след това на ден има по няколко посетители“, уточни Генчев.

Той допълни, че през месеците януари, февруари и март са по-малко посетителите и в това време на годината се извършва профилактика.

“Приключихме дейностите по трансграничния проект. Сега имаме работа по изронване на стълбища, пътеки, замазки, които трябва да поправим.

Самите образувания също се почистват от мъхове, които се образуват от старите прожектори, вършим и други рутинни дейности“, допълни уредникът.

По-голямата посещаемост през зимата е на панорамната площадка Орлово око, където хората искат да видят красивата гледка, който се разкрива оттам.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура